Lavendel snoeien

Lavendel is een prachtige plant die goed in ieders tuin past. Naast de mooie kleur heeft deze tuinplant ook een heerlijke geur. Met een lavendel in de tuin heb je gegarandeerd een goede sfeer! Een lavendel vraagt wel wat aandacht en verzorging. Zo heeft de lavendel twee keer per jaar een goede snoeibeurt nodig. Met de juiste verzorging kun je extra lang genieten van deze prachtige tuinplant en van de prachtige bloeitijd van de lavendel van juni tot augustus. Wanneer en hoe moet je eigenlijk de lavendel snoeien?

Twee soorten snoei: wintersnoei en zomersnoei

De lavendel kun je twee keer in het jaar snoeien. De snoei in het voorjaar is het belangrijkste, dit is namelijk de hoofdsnoei. Wel is het altijd belangrijk om te weten dat als je de lavendel gaat snoeien, dat je nooit op het kale hout gaat snoeien. Als je dit toch doet, dan zal de plant na deze snoeibeurt niet meer uitlopen! Zorg er dus voor dat je nooit lavendel gaat knippen van het kale hout.

Lavendel

Lavendel snoeien voorjaar

De hoofdsnoei van de lavendel kun je in maart of begin april uitvoeren. De lavendel snoeien in maart is de hoofdsnoei en het is dan ook belangrijk dat je dit op de juiste manier uitvoert. Nu weet je wanneer je lavendel snoeien moet, maar hoe moet je een lavendel snoeien? Volg het stappenplan en jouw lavendel ziet er weer prachtig uit!

  1. Is de ergste vorst voorbij? Pak dan alvast je snoeischaar erbij want het is tijd om de lavendel te snoeien! Zo zorg je ervoor dat de wonden van de lavendel niet direct bevriezen na de snoei.
  2. Snoei de lavendel met een snoeischaar of heggenschaar totdat er nog ongeveer 15 centimeter over is van de plant boven de grond.

Lavendel snoeien na de bloei

Lavendel snoeien in het najaar gebeurt vooral om de lavendel weer een mooie vorm te geven en om op te schonen. Veelal voer je deze snoei na de bloei uit in september, maar lavendel snoeien in augustus kan ook. Deze snoeibeurt is vrij simpel, je hoeft niet veel te doen. Het belangrijkste is dat je de lavendel terug snoeit en dat je de lavendel in een mooie vorm snoeit. Dit kun je doen met een scherpe snoeischaar. Als jouw lavendel eenmaal is uitgebloeid, dan kun je gerust beginnen met de snoei na de bloei. Je hoeft niet per se te wachten tot september, deze snoei kan je ook prima uitvoeren in augustus of eind juli.

Lavendel drogen

Zelf lavendel drogen

Als je lavendel aan het snoeien bent, dan haal je er natuurlijk prachtige bloemen vanaf. Met deze paarse bloemen kun je veel doen; gooi ze dan ook niet weg! Niet alleen is gedroogde lavendel prachtig als decoratie in huis, ook kun je het in de (linnen)kast leggen zodat je kleding of beddengoed een verfrissende geur krijgt. Als je de volgende stappen volgt kun je lavendel zelf drogen.

  1. Oogst de lavendel als het zonnig is en niet regent.
  2. Leg de stelen of alleen de bloempjes op een schaal en laat ze drogen in een geventileerde kamer.
  3. Je kunt de bloemen nu makkelijk losmaken en in een zakje stoppen.
  4. Leg het zakje in je linnenkast en geniet van deze heerlijke geur!

Geniet jij van een prachtige lavendel tuinplant die net is gesnoeid? Laat ons weten of je wat aan de tips hebt gehad en hoe jij het precies hebt aangepakt. Of misschien heb je wel een zakje gedroogde lavendel in de linnenkast liggen? Succes met het snoeien van de lavendel en het drogen hiervan! We hopen dat je met hulp van onze tips het helemaal goedkomt met jouw lavendel.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.