Praktisch en sfeervol inrichten van een grote tuin

Een grote achtertuin is een luxe waar veel mensen van dromen, maar het kan ook een uitdaging zijn om deze ruimte in te richten. Hoe creëer je evenwicht tussen functionaliteit en sfeer in de buitenruimte? In dit artikelen delen we een aantal handige tips om de grote groene omgeving een stuk gezelliger te maken.

Creëer verschillende zones

Bij het inrichten van een grote tuin is het belangrijk om verschillende zones te creëren. Denk aan een hoekje voor ontspanning met een loungebank, een eetgedeelte met een ruime eettafel en bijvoorbeeld een speelzone voor de kinderen. Door de tuin op te delen in duidelijke zones, benut je de beschikbare ruimte optimaal en wordt iedere plek zowel doelgericht als gezellig.

Voeg een grote houten schuur toe

Wanneer er genoeg ruimte beschikbaar is, is het tof om een grote houten schuur toe te voegen als eyecatcher. Een L-vormige schuur is een hele goede optie. Deze schuur kan dienen als multifunctionele ruimte. Het ene gedeelte kan fungeren als loungeruimte, terwijl je de andere kant van de schuur gebruikt als carport, sportruimte of praktische opslagruimte. Laat de houten schuur afwerken met de gewenste kleur en kies het type dak dat mooi aansluit op de stijl van je tuin.

Speel met hoogteverschillen

Voeg dimensie toe aan de tuin door te spelen met hoogteverschil. Ga voor een verhoogd terras of juist voor een knusse zitkuil, voeg hoge plantenbedden toe en wissel af met decoratieve elementen op verschillende hoogtes. Dit oogt een stuk interessanter dan een groot vlak geheel.

Kies extra grote planten, struiken en bomen

In een grote tuin mogen grote, weelderige planten niet ontbreken. Kies voor groenblijvende struiken en bomen om het hele jaar door te genieten van het groen. Voeg extra kleur toe met grote bloeiende planten en maak het geheel speels met hoge siergrassen. Voor meer flexibiliteit kun je daarnaast werken met potten en plantenbakken. Deze kun je op iedere gewenste plek neerzetten.

Voeg een waterelement toe

Tot slot biedt een grote tuin de ruimte voor mooi waterelementen. Of dat nou een luxe zwembad is, een natuurlijke vijver, een waterval of een fontein: het maakt de buitenruimte ongetwijfeld een stuk gezelliger. Zorg ervoor dat het waterelement mooi overloopt in het tuinontwerp. Maak er bijvoorbeeld een karakteristiek voetpad omheen of omring het met planten die passen bij de sfeer.

Met de juiste aanpak kun je een grote tuin omtoveren tot een praktische en hele sfeervolle buitenruimte. Welke van de bovenstaande tips ga je zelf toepassen?

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.