Plataan snoeien

De plataan is een boom die vrijwel iedereen wel in zijn tuin wil hebben staan. De boom komt in veel tuin voor en is een aanwinst voor de tuin. De prachtige vlekkerige bast zorgt ervoor dat deze boom net even anders is dan de andere bomen. De plataan wil je natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen en dit doe je door deze boom regelmatig te snoeien, maar wanneer moet een plataan gesnoeid worden en hoe doe je dat?

Verschillende plataan soorten

Er bestaan verschillende soorten plataan die ieder op een andere manier hun goede eigenschappen hebben. Heb jij de dakplataan, leiplataan of gewone plataan in de tuin staan? Dit allemaal zijn prachtige bomen die wel eens een snoeibeurt nodig hebben, maar wanneer moet je een plataan snoeien?

Een plataan snoeien, wanneer doe je dit?

Een plataan boom snoeien kun je op twee momenten in het jaar doen: in de winter en in de zomer. In de winter kun je de takken terugsnoeien tot maximaal twee knoppen. Het kan eens in de zoveel tijd zover zijn dat je de takken helemaal glad moet snoeien. Als je dit doet, dan komen de uitlopen van de takken wel later op gang. In de zomer hoef je geen uitgebreide snoei toe te passen, alleen een vormsnoei. Zorg er wel voor dat de takken die je snoeit wel nog een paar knoppen behouden.

Plataan snoeien, hoe doe je dit?

De gewone plataan snoei je door met een snoeischaar de takken te verwijderen die in de zomer zijn gegroeid. Je kunt deze tot maximaal vijf centimeter terugsnoeien. De dakplataan snoei je door de takken die naar boven groeien te verwijderen. Hier heb je een zaag of snoeischaar voor nodig. De leiplataan kun je het beste knotten. Dit doe je door alle takken aan de hoofdtakken die horizontaal lopen, snoei je terug. Zo wordt de leiplataan vrijwel geheel teruggesnoeid en blijft er niet veel over, maar in het voorjaar zal dit allemaal terugkomen.

Platanus boom

Plataan snoeien: allergisch?

Het kan zomaar voorkomen dat je een allergische reactie overhoudt aan het snoeien van de plataan. Dit kan gebeuren doordat de plataan haartjes heeft aan de onderkant van de bladeren. Als je de plataan snoeit, dan komen deze haartjes los en kunnen ze in je mond of neus terechtkomen. Hier kun je een zere keel aan overhouden en een allergische reactie van krijgen. Om dit te voorkomen kun je het volgende doen:

  • Spray de plataan eerst nat voordat je deze gaat snoeien, dan laten de haartjes minder snel los.
  • Snoei de plataan tijdens of net na een regenbui.
  • Snoei in de herfst of de winter als de plataan geen bladeren meer heeft.
  • Gebruik beschermende kleding tijdens de snoei.

Plantenziektes bij de plataan

‘’Help! Mijn plataan verliest bast!’’ is een zin die vaak gezegd wordt. Hier hoef je je helemaal geen zorgen over te maken! Het feit dat de schors los laat van de plataan is een hartstikke natuurlijk proces en hoort er gewoon bij. Ga vooral zelf niet aan de schors of bast trekken, zo kun je ervoor zorgen dat de boom vatbaar wordt voor ziektes en dat willen we natuurlijk voorkomen. Veel voorkomende plantenziektes bij de plataan zijn de bladvlekkenziekte en Massaria. De bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en tast jonge bladeren aan. Je kunt deze bladeren wegknippen en zo wordt verdere aantasting voorkomen. Massaria is een schimmel die oudere bomen aantast. Massaria kan bestreden worden door aangetaste takken te verwijderen.

Is het jou gelukt om de plataan te snoeien? Deel deze tips dan met jouw vrienden en familie die ook een plataan in de tuin heeft staan, zo heeft iedereen een prachtige plataan in de tuin staan! Succes met het snoeien van jouw plataan.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.