Planten die tegen vorst kunnen

Het liefst heeft iedereen natuurlijk gedurende het hele jaar door een prachtige tuin gevuld met planten en bloemen. Helaas is dit niet altijd het geval! Niet iedere plant is opgewassen tegen de kou, maar er bestaan gelukkig genoeg planten die tegen vorst kunnen. Deze planten overleven de winter en blijven het hele jaar mooi staan. Goodgardn weet alles van deze winterharde planten af en wij delen graag onze kennis met jou!

Welke planten kunnen tegen vorst?

Er zijn flink wat planten die de winters in Nederland kunnen overleven. Zo zijn er planten waarbij de bladeren afsterven, zodat er geen vocht verdampt kan worden. Ook bestaan er natuurlijk planten die in de winter compleet boven de grond afsterven. Zij komen in de lente dan weer terug en hebben geen schade opgelopen! Verschillende planten in de winter kunnen wel tegen wat kou, maar hebben het liefst toch wat bescherming. Wil je in de winter ook nog een leuke tuin om naar te kijken? Dan bestaan er natuurlijk ook de wintergroene en bloeiende winterplanten. Deze bloeien juist in de winter of blijven gedurende de hele winter groen. 

Winterharde tuinplanten

Voordat je een plant koopt, kun je natuurlijk altijd even op de beschrijving kijken of deze winterhard of wintergroen is. Zo weet je precies waar je aan toe bent en heb je niet plots een plant die de winter niet heeft overleefd. Om alvast een voorproefje te krijgen van alle winterharde tuinplanten die er zijn, hebben wij een lijstje opgesteld: 

  • Red Robin - deze plant heeft rode bladeren in het voorjaar en groene bladeren in de winter. Je kunt het hele jaar van deze plant genieten. 
  • Rhododendron - Deze plant kan hartstikke goed tegen vorst en blijft dan ook het hele jaar groen!
  • Skimmia - In de winter krijgt deze plant er rode besjes bij die je gelijk aan kerst doen denken. 

Wintergroene tuinplanten zijn fijn om te hebben, omdat je op deze manier ook in de winter van de tuin kunt genieten. Winterharde planten daarentegen hebben niet veel onderhoud nodig in de winter en je kunt in het voorjaar gelijk weer van deze planten genieten!

planten-die-tegen-vorst-kunnen

Winterharde balkonplanten

Winterharde balkonplanten of winterharde planten in pot bestaan natuurlijk ook. Deze zijn ideaal voor de groenliefhebber die niet ieder jaar weer nieuwe planten wil gaan kopen. De meeste planten die in een pot staan, zijn tropische planten die het liefste veel zon en warmte hebben. De volgende drie planten zijn winterharde planten in pot die vast prachtig zullen staan op jouw balkon:

  • Dianthus: Deze plant in pot bloeit ontzettend lang en kan temperaturen tot maar liefst -15 aan!
  • Erica Carnea: Deze plant bloeit van januari tot april en brengt kleur in de tuin. 
  • Buxus: Deze plant kan niet alleen gebruikt worden als heg, maar staat ook prachtig in een pot. 

Stappenplan: tropische planten winterhard

Tropische planten winterhard maken is misschien toch mogelijk. De meeste tropische planten overleven de winter in Nederland niet, maar met het volgende stappenplan moet het de planten lukken:

  1. De eerste optie is het naar binnen halen van de tropische planten in de winter. Zet ze in de schuur of bijkeuken en breng ze na de laatste vorst weer naar buiten. 
  2. Bekleed de planten met folie in de winter. Bij sommige planten is dit een goede optie om ze zo winterhard te maken.
  3. Koop een tropische plant die winterhard is! Het zijn er niet veel, maar ze bestaan zeker. 

Wij hopen dat je met deze informatie klaar bent om ook te gaan genieten van je tuin in de winter. Laat ons jouw tuin zien met alle winterharde of zelfs wintergroene planten, wij zijn benieuwd! Heb je nog tips om planten beter te laten overwinteren? Wij horen het graag van je.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.