Perenboom snoeien

Heb jij een perenboom in de tuin staan en ben je hier hartstikke trots op? Verzorg deze perenboom goed en je kunt er jaren van genieten! Zorg ervoor dat je de perenboom op de juiste manier snoeit en je peren worden nog lekkerder! Het kost een beetje moeite, maar je krijgt er veel lekkers voor terug. In dit artikel vind je onder andere een stappenplan met hoe je een perenboom snoeien moet.

De perenboom in de tuin

Sommige perenbomen krijgen geen vruchten en dan kun je ze herkennen aan het puntige blad, druppelvormige kroon, puntige knoppen en zuiver witte bloesem. Het zijn hartstikke mooie bomen, maar het liefste heeft iedereen natuurlijk dat er ook heerlijke vruchten aan deze boom groeien. De Conference perenboom is één van de bekendste perenbomen in Nederland. Je kunt deze peren natuurlijk in de supermarkt kopen, maar het is veel leuker als je kunt zeggen dat je ze uit eigen tuin hebt gehaald! Het is een zoete peer die goed tegen ziektes kan. De ideale perenboom voor in de tuin dus!

Perenboom snoeien, wanneer doe je dit?

Een perenboom snoeien kun je twee keer per jaar doen, in de winter en in de zomer. De wintersnoei is eigenlijk de reguliere snoei van de perenboom, de zomersnoei kun je doen als het echt nodig is. Je gebruikt hier een snoeischaar voer, die je hier online kunt kopen.

Wintersnoei perenboom

Nu je weet wanneer een perenboom snoeien gebeuren moet, kun je aan de slag gaan. In de winter ga je aan de slag met de grote snoeibeurt van de perenboom. Dit kun je doen in de periode van januari tot en met maart. Is het droog en gaat het binnenkort niet vriezen? Dan zijn de omstandigheden ideaal en kun je beginnen aan de wintersnoei van de perenboom. Door de volgende stappen te volgen heb jij weer een prachtige perenboom na deze snoeibeurt:

  1. Tijdens deze snoeibeurt knip je met een goede, scherpe snoeischaar de oudere takken weg, maar behoud je de kortloten.
  2. Het bloemhout bespaar je dus, bekijk goed welk hout dit is. De bloemknoppen staan als het ware op de takken, zo kun je zien wat precies bloemhout is op jouw perenboom.
  3. Ook moet je ervoor zorgen dat je een paar rechte, jonge takken laat staan. Op deze jonge takken komen namelijk volgend jaar de bloemknoppen!

Perenboom verzorgen

Zomersnoei perenboom

De zomersnoei kan je overslaan als je geen last hebt van waterlot. Waterlot zijn takken die recht omhoog schieten en heel erg snel groeien. Als jouw perenboom hier wel last van heeft, dan kun je in de maand juni nog een zomersnoei toepassen. Deze takken kun je gemakkelijk wegtrekken of als dit niet lukt wegsnijden met een snoeischaar.

Perenboom stekken

Als je je perenboom goed verzorgd en regelmatig snoeit, dan is het een hartstikke mooie boom die iedereen wel in de tuin wil hebben staan. Het snoeien van een perenboom zorgt ervoor dat je perenboom gezond is en erg lang meegaat. Waarom zou je deze perenboom dan ook niet stekken? Dan heb je alleen maar meer plezier ervan! Een perenboom stekken doe je aan de hand van het stekken door houtstek. Dit is de beste manier om fruitbomen, waaronder de perenboom, te stekken.

Help: mijn perenboom bloeit niet! Wat kan ik doen?

Als jouw perenboom niet bloeit is dat een flinke tegenvaller.. Als jouw perenboom niet bloeit kun je het beste maar eens bekijken wat er aan de hand is. De volgende perenboom ziekte zou weleens de oorzaak van jouw probleem kunnen zijn:

  • Perenroest. Deze perenboom ziekte kan ervoor zorgen dat jouw perenboom niet meer groeit en dat er steeds minder vruchten aan je boom groeien. Zitten er oranje vlekken met een bruin middenstuk op de bladeren van jouw perenboom? Dan is de kans groot dat jouw perenboom besmet is met perenroest.
  • Verkeerd moment gesnoeid. Na het lezen van dit artikel zal het je natuurlijk nooit meer gebeuren, maar het zou zomaar eens kunnen dat jouw perenboom niet bloeit doordat je op het verkeerde moment gesnoeid hebt.

Heel veel succes met de perenboom snoeien en om deze te verzorgen! Met de tips uit dit artikel moet het helemaal goedkomen.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.