Appels plukken

Heb je zelf een appelboom waar je appels uit wil gaan plukken? Of ben je van plan om in een fruittuin te gaan plukken? Het kan allemaal, maar de appels zijn niet altijd gelijk klaar om opgegeten te worden. De periode waarin je de appels kunt plukken verschilt, maar ook het moment waarop je de appels het beste kunt eten. Bij veel fruit is het heerlijk om deze gelijk van de boom of struik te eten, maar met appels kun je beter even wachten!

Appels bewaren na plukken

Wanneer zijn appels rijp om te plukken?

Het verschilt per ras van de appelboom wanneer je appels oogsten kunt. Een appel moet natuurlijk rijp zijn voordat je deze kunt gaan oogsten en opeten. Hoe weet je nou precies wanneer je appels kunt plukken? Met de volgende tips zorg je ervoor dat jouw appels altijd rijp zijn als je deze plukt.

 • De kleur van de appels passen bij het ras van de appel.
 • De pitten zijn lichtbruin als je de appel doorsnijdt, als deze donkerder of lichter zijn is de appel nog niet rijp.
 • Als je voorzichtig aan de appel draait, komt hij vanzelf los. 
 • Rijpe appels vallen hoogstwaarschijnlijk zelf van de boom. 
   

Appels bewaren na plukken

De meeste rassen appels kun je vrij lang bewaren nadat je de appels geplukt hebt. Appels oogsten moet meestal in een bepaalde maand gebeuren, maar als je de appels op de juiste manier bewaard kun je deze soms nog weken later opeten. Bewaren kan best lastig zijn, omdat je de perfecte omstandigheden moet creëren voor de appel. Rotte en te rijpe appels moeten zo snel mogelijk verwijderd worden, om te voorkomen dat het overslaat naar andere appels. Om appels te bewaren na het plukken heb je in ieder geval een koele, maar wel vorstvrije ruimte nodig om de appels te bewaren. Verder zul je er met de volgende tips ervoor kunnen zorgen dat de appels uit jouw tuin of de fruittuin zo lang mogelijk lekker blijven:

 • Verspreid de verschillende maten appels, de grotere kunnen namelijk minder lang bewaard worden dan de kleine appels.
 • Zorg voor een koele en vorstvrije ruimte waar het ongeveer 4 of 5 graden Celsius is.
 • Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid in deze kamer hoog is.
   

Wanneer appels plukken?

Zoals eerder vermeld heeft iedere ras appel een andere plukmaand en verschilt ook nog eens de bewaartijd! Wanneer moet je deze appels plukken en hoe lang kun je deze bewaren? Om dit duidelijk te maken hebben wij drie appelrassen uitgekozen die vaak worden geteeld in Nederland. Over het algemeen geldt dat appels het beste geplukt kunnen worden in de maanden augustus, september of oktober. Hieronder het overzicht met drie appelrassen inclusief hun plukmaand en hoelang je deze ongeveer kunt bewaren.

 1. Elstar: je kunt de Elstar het beste plukken in september en je kunt deze heerlijke appel bewaren tot december.
 2. Drentse Bellefleur: de plukmaand van deze appel is oktober en je kunt deze appel bewaren tot december.
 3. Jonagold: deze appel kun je het beste plukken in oktober en deze appel is tot maar liefst februari te bewaren!

Gratis appels plukken doe je natuurlijk bij jezelf thuis in de tuin! Wij hopen dat je met deze tips genoeg geïnformeerd bent om op het juiste moment de appels te plukken en deze zo lang en goed mogelijk te bewaren! Laat het ons weten of het gelukt is om jouw appels op het juiste moment te plukken!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.