Passiebloem stekken

Een passiebloem is een plant die je als kuipplant of als vaste plant in de tuin kunt hebben. Deze plant staat bekend om zijn prachtige bloemen die bij verschillende soorten verschillende kleuren hebben. Iedereen wil deze prachtige passiebloem planten wel in de tuin hebben staan en het liefste zoveel mogelijk! Hoe kun je een passiebloem vermeerderen? Met dit stappenplan vertellen we je alles over de passiebloem stekken en hoe je deze daarna moet verzorgen. Ook geven wij je tips over hoe je het beste een passiebloem zaaien kunt.

Stap 1: Stekken nemen van passiebloem

Stekken nemen van de passiebloem kun je het beste doen in de periode april tot en met juni. Op dit moment is de passiebloem op zijn sterkste en is het geen probleem om wat stekken te nemen. De stekken van de passiebloem neem je door kop- of topstekken te nemen van minimaal 10 centimeter. Je hoeft alleen de laatste twee tot drie bladeren te laten zitten.

Hoe moet je een passiebloem stekken?

Stap 2: Plaats de stek in potgrond

Als je eenmaal de passiebloem gestekt hebt, dan kun je dit stekje in een ruime bloempot plaatsen gevuld met speciale stekgrond. Pot de stek op en zorg ervoor dat er in één keer veel water over het stekje komt, deze moet helemaal nat zijn.

Stap 3: Verzorging stekken passiebloem

Is het gelukt om de stek in een pot te plaatsen? Dan kun je aan de slag met de verzorging van de passiebloem. Omdat je in één keer zoveel water gegeven hebt aan de passiebloem stek, hoeft deze de komende drie weken geen water meer te hebben! Wel moet je ervoor zorgen dat je de pot op de juiste plek in huis plaatst. Het beste kun je (als je geen kweekkastje hebt) de passiebloem stek bedekken met plastic en op een warme plek in huis neerzetten waar wel licht, maar geen direct zonlicht komt.

Passiebloem vermeerderen door zaaien

Naast dat je passiebloem stekken kunt, kun je deze prachtige plant natuurlijk ook vermeerderen door te zaaien. Passiebloem planten, wanneer zaai je deze? Een passiebloem zaaien kun je in maart of april doen. Het beste zaai je de zaden binnen of in een kweekkas. Je kunt zaad van rijpe vruchten uit de eigen passiebloem halen, of je kunt de zaden kopen bij een tuincentrum of speciaalzaak in de buurt. De zaden zullen eerst een nacht geweekt in melk moeten worden, voordat je deze kunt gebruiken. Ideale omstandigheden om een passiebloem te kweken zijn:

  • Bodemtemperatuur van minimaal 20 graden Celsius.
  • De pot met hierin de zaden moet binnen staan
  • Je hoeft de zaden maar met een klein laagje zand te bedekken.
  • De temperatuur binnen moet niet te warm zijn, anders groeien de kiemen te hard en zullen er geen bloemen ontstaan.

Welke maand moet je een passiebloem stekken?

Passiebloem bloeitijd

Nu je de passiebloem vermeerderd hebt, kun je nog meer genieten van deze prachtige plant. Hoe lang bloeit een passiebloem eigenlijk? De meeste soorten bloeien met de juiste verzorging en als ze op de juiste plek staan van juni tot november! Je kunt de passiebloem als kuipplant houden of als vaste plant in de tuin. Als je de passiebloem als kuipplant wilt gaan houden, dan zul je deze in de winter naar binnen moeten halen. De eerste paar jaren als de passiebloem als vaste plant buiten staat, dan zul je deze goed moeten beschermen tegen extreme vorst. De passiebloem kan namelijk maar tegen vorst tot - 12 graden Celsius.

Heb jij nog meer tips om een passiebloem te stekken of een passiebloem te zaaien? Laat het ons weten! Wij zijn benieuwd of het jou gelukt is en of je nog extra tips hebt om het nog gemakkelijker te maken.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.