Parels van de lente, de lentebloeiers

De lente staat weer voor de deur dus het is weer de hoogste tijd voor de beste lentebloeiers! Ze komen voor in alle soorten en maten, als een boom, als een struik of als een bloem. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of moeder natuur heeft er aan gedacht. Weet jij welke lentebloeiers er in jouw tuin passen?

 

Blauwe regen 

Deze van origine Japanse en Chinese klimplant kun je in de kleuren blauw, wit, paars en roze. Rond mei komt deze snelgroeiende plant in volle bloei te staan. Laat hem langs een hek omhoog groeien en in het voorjaar heb je een uitbundige kleurrijke heg staan.

 

Bloesem

De bloesem, een van de bekendste en beste lentebloeiers. Op veel plekken in Nederland kun je rond april onder de goed gevulde takken van de bloesem door fietsen. Deze vaak lichtroze bloemetjes kunnen de voorbode zijn van groeiend fruit en zijn in elke tuin een mooie toevoeging.

 

Tulpen 

De tulp is een van de voornaamste exportproducten van Nederland. Er worden wereldwijd zo’n 8000 (!) verschillende soorten verkocht in allerlei verschillende kleuren en vormen. Tulpen zijn ideaal voor de luie tuinier. Als je eenmaal tulpen geplant hebt, blijven ze terugkomen. De bollen worden in het najaar gepoot, overleven goed in de winter en komen tot bloei in het voorjaar.

 

Gebroken hartje

Het gebroken hartje is een roze kleine bloem in de vorm van een hart in een roze kleur. Na de bloeiperiode worden de blaadjes geel en vallen daarna van de tak af. De beste plek om het gebroken hartje te plaatsen in de tuin is ergens onder een boom of struik om direct zonlicht te vermijden.

 

Rhododendron

Deze lentebloeier is er een die veel voorkomt bij mensen in de tuin. Het is een groot, kleurrijk bloemenfestijn in het voorjaar. Waar je de plant plaatst hangt ervan af welk soort je aanschaft. Een goede richtlijn is; hoe groter het blad, hoe minder zonlicht. De plant heeft veel water nodig, dus zorg dat de ondergrond goed doordringbaar is.

 

Sleutelbloem

Dit is een bloemetje met een zachte uitstraling, voornamelijk te vinden in het wit/geel, maar ook in het rood, roze, paars en oranje. Het is een klein plantje, maar vereist een specifieke verzorging. Zo moet de grond matig voedzaam zijn, geen kalk bevatten en heeft hij half gedempt zonlicht nodig. Daarentegen gaat hij wel goed samen met andere bloemsoorten.

 

Brem

Met zijn opvallend gele kleur is de brem een echte toevoeging aan jouw tuin. Deze struikachtige lentebloeier trekt vlinders aan en begint in de tweede helft van april al vaak aan zijn bloeiperiode.

 

Bruidsbloem

De bruidsbloem is ook een struikachtige, alleen groeien hier kleine witte bloemen aan die ook nog eens ontzettend lekker ruiken. Deze struik is makkelijk te verzorgen. Zo kan hij in elke grond groeien en kan hij goed tegen direct zonlicht.

 

Chinees klokje

Het Chinese klokje is een ware oogappel. In zijn volle bloei zijn de takken nauwelijks zichtbaar door de hoeveelheid goudgele bloemen. Deze struik kan tot wel 3 meter hoog worden en groeit goed in elke grond goed in de periode van april tot en met mei.

 

Iris

Deze voornamelijk geel met paarse, maar in alle kleuren van de regenboog verkrijgbare bloemsoort is onmisbaar in de top 10 beste lentebloeiers. In de tuin kun je hem planten als vaste bloem, wat betekent dat hij jaarlijks terugkomt. De grond moet goed doordringbaar zijn en met schoffelen dien je goed op te passen. De wortels zijn namelijk erg klein en kwetsbaar.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.