Kerststukje maken

Kerst komt steeds dichterbij en dat betekent dat we weer mogen beginnen met het versieren van het huis. Het is altijd lastig om weer nieuwe versieringen te verzinnen en in de winkel kost een kerststukje nogal veel. Om het geld te besparen en uit te kunnen geven aan nog meer cadeautjes, hebben wij een stappenplan opgesteld om zelf eenvoudig kerststukjes te kunnen maken. Het is veel makkelijker dan je denkt, en het kost niet eens veel tijd. Als je eenmaal een kerststukje hebt gemaakt, kun je er natuurlijk altijd meerdere maken en deze cadeau geven aan vrienden of familie! Een hartstikke persoonlijk cadeau waar iedereen blij mee zal zijn. 

kerststukje-maken-goodgardn

Kerststukjes maken voorbeelden

Zelf kerststukken maken is een hartstikke leuke bezigheid voor een regenachtige middag. Ook kan je dit gemakkelijk doen met (klein)kinderen zodat die zich niet hoeven te vervelen! Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten kerststukjes zoals bijvoorbeeld een kerststukje op hoge vaas. In dit artikel laten wij je zien hoe je een gemakkelijk een kerststuk kunt maken en wat de basis hiervan is. Je kunt natuurlijk zelf de versiering kiezen, zo krijgt jouw zelfgemaakte kerststuk een persoonlijke touch. 

Kerststukje maken stap voor stap

Benodigdheden:

 • Schaal / vaas
 • Oase 
 • Water
 • Tang
 • Mes
 • Ijzerdraad
 • Kersttak
 • Versieringen naar keuze
 1. Je begint met dit eenvoudige kerststukje maken door de oase vier uur lang in het water te laten weken. Zo blijft de oase gedurende een lange tijd vochtig en blijven alle versieringen voor een lange tijd mooi staan. 
 2. Bevestig de oase aan de schaal met een speciale prikker voor de oase. Deze zijn verkrijgbaar bij een tuincentrum in de buurt. In plaats van een schaal kun je natuurlijk ook een vaas of zelfs hoge vaas gebruiken. Dit zorgt voor een extra luxe effect.
 3. Zorg ervoor dat alle versieringen vast zitten aan ijzerdraad. Meet van tevoren hoe lang het ijzerdraad moet zijn, je kunt dit later ook nog aanpassen.
 4. Nu kun je eenvoudig zelf gaan prikken met de versieringen naar keuze. Zorg ervoor dat je alles in groepjes maakt, dit geeft een gezellige uitstraling. 
 5. Ben je bang dat je het verkeerd doet en dat het kerststukje lelijk wordt? Een tip is om gewoon te blijven steken, ook al vind je dat een tak bijvoorbeeld niet op de juiste plek staat. In de meeste gevallen ziet het kerststukje er dan juist origineler uit!
 6. Met de tang kun je alle geprikte versieringen een beetje buigen, zodat niet alles recht omhoog staat en er wat speling ontstaat. 

Zelf kerststukken maken tips

Met dit stappenplan is het heel eenvoudig om een kerststukje zelf te maken. Er zijn echter nog wat tips die je moet weten voordat je aan de slag kunt. 

 • Maak je gebruik van bloemen in je kerststuk? Dan zullen deze verstevigd moeten worden. Bij een Amaryllis kun je de bloem eenvoudig verstevigen door een bamboestokje in de steel te duwen. Het bamboestokje bevestig je dan in de oase. 
 • Om een kerststuk zelf te maken heb je natuurlijk materiaal nodig. Dit kun je kopen bij een tuincentrum in de buurt, of zelf uit de tuin of uit het bos halen. Als je de materialen uit de tuin haalt, dan krijg je als het ware een verlenging van de tuin in huis.
 • Naast natuurlijke producten zoals hout en planten kun je ook kerstversiering in het kerststukje plaatsen. Dit geeft jouw kerststuk nog meer sfeer.

Een kerststukje zelf maken is veel makkelijker dan je denkt en kun je na het lezen van dit stappenplan makkelijk doen. Laat ons weten of het gelukt is of als je nog meer tips hebt! Wij zijn benieuwd naar al jullie prachtige creaties.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.