Oesterzwammen kweken

Zelf oesterzwammen kweken is tof om te doen. Wist je bijvoorbeeld al dat er in koffiedik genoeg voedingsstoffen zitten om oesterzwammen te laten groeien? Goodgardn weet er alles over en deelt deze kennis graag met jou! Oesterzwammen kweken is de perfecte bezigheid voor een echte paddenstoelenliefhebber! Er zijn meerdere manieren om oesterzwammen te kweken. Het kweken vergt wel wat geduld, maar gelukkig ben je milieubewust bezig bent. Oesterzwammen kun je op twee manieren kweken:

 • Oesterzwammen kweken op stro
 • Kweken van oesterzwammen op koffiedik

Paddenstoelen

Oesterzwammen kweken op stro

Oesterzwammen kweken op niet gepasteuriseerde stro is al sinds de jaren 90 mogelijk. Deze manier is vrij ingewikkeld, omdat het stro wat je gebruikt biologisch moet zijn. Dit soort stro kun je veelal bij een boer vinden of wellicht bij een tuincentrum in de buurt. Het stro moet een paar minuten ondergedompeld worden in water, waarna er plastic zakken per laag gevuld mee worden. Op de lagen die zich in de plastic zakken hebben gevormd leg je een handje graanbroed. De zakken kunnen hierna afgesloten worden en je maakt kleine openingen van 2,5 centimeter. Dit doe je om de 10 centimeter, zo krijgen de schimmels namelijk net genoeg lucht om te groeien. Omdat de zakken buiten opgehangen zullen worden, is het belangrijk dat er ook in de onderkant van de zak een gat zit zodat het water weg kan lopen. De eerste periode van drie weken moeten de zakken worden afgedekt met een zeil of laken, waarna de zakken na drie weken naar buiten worden verplaatst. na ongeveer twee weken zul je de eerste oesterzwammen kunnen oogsten. Oesterzwammen geven je gerechten meer smaak en zijn erg gezond. Het belangrijk om te onthouden dat je oesterzwammen van te voren niet moet wassen. Ze nemen namelijk water op, waardoor de smaak minder sterk wordt. Kijk op de onderhoudGoodgardn.nl begrijpt hoe belangrijk het onderhoud van je tuin- en kamperplanten is. Zodra je genoeg kennis en inzicht hebt, wordt het onderhoud een stuk aangenamer en makkelijker! pagina voor extra tips. 

Stappenplan: oesterzwammen kweken op koffiedik

Oesterzwammen kweken op koffiedik is gemakkelijker dan oesterzwammen kweken op stro. Oesterzwammen kweekpakket:

 • Emmer met deksel
 • Tape (van papier)
 • Koffiedik
 • Broed
 • Schaar
 • Water
 1. Maak voordat je begint met kweken gaten in een emmer met een schaar. Maak twee gaten bovenop en twee aan de zijkant.
 2. Vervolgens tape je de gaten dicht met papieren tape.
 3. Maak de koffiedik vochtig met water en meng met het broed. 
 4. Wacht een paar dagen totdat er een wit laagje vormt. 
 5. Gooi nog wat koffiedik op de laag, als je een wit laagje ziet.
 6. Herhaal stap drie totdat de emmer compleet is gevult.
 7. Geef de oesterzwammen de tijd om te groeien
 8. Tijd om te oogsten

Naast dit stappenplan kun je ook kant-en-klare sets kopen online. Succes met het kweken van de oesterzwammen en eet smakelijk! 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.