Nationale Tulpendag 2022

15 januari 2022 is het weer zover; de dag van de tulp en daarmee de start van het tulpenseizoen! Een Nederlandse trots, die weliswaar zijn oorsprong in Turkije vindt, maar waar Nederland tegenwoordig bekend om staat. En hoe kan het ook anders? Op vele plekken langs de snelwegen kun je de adembenemende bollenvelden voorbij zien komen. De Hollandse tulpen trekken jaarlijks honderdduizenden toeristen naar de velden en alle activiteiten die daar omheen worden georganiseerd.

 

Oorsprong Nationale Tulpendag

Tulpen hebben een enorm aandeel in de Nederlandse exporthandel. Over de hele wereld worden er tulpen ingekocht vanuit Nederland, mede daardoor is de dag van de tulp in het leven geroepen. In 2022 viert de gemeente Amsterdam het 10-jarig bestaan van de Nationale Tulpendag. In 2012 werd de eerste zogenoemde ‘pluktuin’ georganiseerd, dat is een jaarlijks georganiseerd evenement op de Dam in Amsterdam. Het is een grote, feestelijke bijeenkomst. Normaal gesproken komen hier tulpenkwekers bijeen en nodigen ze iedereen uit om een gratis bosje tulpen te komen plukken, helaas is het dit jaar een tikkeltje anders. In verband met de corona maatregelen gaat het dit jaar niet door, maar in 2023 hopen zij de tuin wel weer te kunnen openen!

 

Tulpenvelden bezoeken tijdens het tulpenseizoen

De Keukenhof ken je ongetwijfeld en wat hebben ze daar jaarlijks magische tentoonstellingen! Vanaf half april is het beste moment om de tulpenvelden te bezoeken, en wist je dat er naast de Keukenhof nog een hoop andere plekken zijn waar je de tulpen in volle bloei kunt bezichtigen?

  • Tulpenpluktuin in Marknesse (hier mag je plukken)
  • Nicolaashoeve (mag je de velden in)
  • Limmen (fietstocht door de velden)
  • De Tulperij (rondleiding)


Het leuke van deze locaties is dat ze allemaal iets anders te bieden hebben. Zo mag je in de Tulpenpluktuin in Marknesse zelf tulpen plukken, waar dat op de meeste andere plekken verboden is. Bij Nicolaashoeve kun je zelf de velden inlopen en tussen de tulpen rondstruinen. In Limmen kun je bij het bijgelegen station een fiets huren en een fietstocht door de bollenvelden maken. En last but not least kun je bij De Tulperij zelfs een rondleiding door de velden krijgen.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.