Monstera deliciosa

De populairste kamerplant van 2020 is de bekende Monstera Deliciosa. De naam Monstera doet zijn naam eer aan, door de monsterlijke grote groene bladeren van de plant. De Engelse naam voor de Monstera plant is de Swiss Cheese plant. Als je niet bekend met de naam, dan herken je deze plant vast wel door de gaten die ontstaan uit het bladvorm.

Monstera deliciosa

Monstera plant

De monstera is een begrip geworden in het interieur van vele huishoudens. Vooral als je graag trends op de voet volgt, dan weet je zeker dat de monstera niet mag ontbreken in je urban jungle. De monstera is afkomstig van de aronskelkfamilie. De kleine bladeren van de monstera bezitten nog geen gaten, zodra de bladeren groeien verschijnen er langzaamaan steeds meer gaten. Panama en Zuid-mexico zijn de twee landen waar je deze plant vandaan komt en waar deze plant het meeste verschijnt. De gaten van de bladeren hebben in het oerwoud de functie om de heftige weersomstandigheden te overleven. Flinke regenbuien en harde windstoten glijden gemakkelijk door de bladeren heen.

Monstera stekken

Nog een voordeel van deze fascinerende plant, is dat je deze gemakkelijk kan stekken. Let goed op dat je niet de ‘hoofdstengel’ eraf knipt, maar een gedeelte van de luchtwortel gebruikt bij het stekken. Een luchtwortel is een wortel die de monstera zelf aanmaakt. Zodra er een nieuwe plant ontstaat, wordt er vanzelf opnieuw een luchtwortel aangemaakt. Vervolgens plaats je de stekjes voor minimaal twee weken in een vaas met voldoende water. Na de twee weken kan je beginnen met de stengels te plaatsen in een bloempot met potgrond. 

Stekjes monstera

Stappenplan: verzorging monstera 

Goodgardn helpt je graag een handje. Wanneer je de monstera goed verzorgt, zal je al snel merken dat je plant in een korte tijd snel groter wordt. Hieronder hebben wij daarom tien tips, zodat jij zeker weet dat je plant binnen een mum van tijd een groeispurt maakt. 

  1. Geef de monstera niet teveel water. Je kan zien dat de plant teveel water heeft gehad, als de onderste bladeren geel worden.

  2. Plaats je plant niet op een plek met teveel zonlicht. Bladeren verschroeien, wanneer er teveel direct zonlicht op de plant terechtkomt. Ook stopt de plant met bladeren aanmaken

  3. Geef de montera tijdens de zomerperiode twee keer per week water

  4. Tijdens de wintermaanden heeft de monstera maar één keer per week water nodig

  5. Als de potgrond nog vochtig aanvoelt, kan je een keer overslaan

  6. Witte stipjes op kamerplant? Dan heeft je plant waarschijnlijk last van wolluis. Probeer met een waterspray de luis weg te sprayen

  7. Kijk uit voor witte schimmel op kamerplanten. Witte schimmel kan ontstaan door teveel water en/of een tekort over overmaat aan zonlicht. 

  8. De monstera groeit het best met een temperatuur van minimaal tien graden

  9. Als je opmerkt dat je monstera teveel uiteenlopende stengels en bladeren ontwikkelt, kan je het beste stengels bij elkaar houden door een elastiekje te gebruiken.

  10. Last but not least: hoe groter je plant wordt, des te meer steun de stengel nodig heeft. Plaats dus een een stevige bamboestok ter ondersteuning.

Nu heb je alle informatie en tips die je kan gebruiken voor het onderhouden van een monstera delciosa. Veel plezier met de verzorging en het stekken van je kamerplant! Als je nog geen monstera deliciosa hebt, koop je eigen plant hier! 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.