Populaire grote kamerplanten

Ben jij net als Goodgardn helemaal gek van kamerplanten? In 2020 zijn vooral grote kamerplanten erg populair en sieren in vele huishoudens. Hoe groter het formaat van je plant, des te meer impact dit heeft op een ruimte in je huis. Elke plantenliefhebber wilt natuurlijk zoveel mogelijk groen in huis. Planten stralen sfeer en rust uit en sommige planten zijn zelfs luchtzuiverend! Zoals je waarschijnlijk zelf al hebt zijn de begrippen ‘groen’, ‘duurzaam’ en ‘milieuvriendelijk drie onderwerpen die vaak als uitgangspunt worden gebruikt. Winkels, woningen en bedrijfsruimtes worden gevuld met vrienden. Daarom hebben wij hieronder een lijstje opgesteld met de top vijf populairste kamerplanten. 

Populaire grote kamerplanten

De Monstera heeft zijn naam te danken aan de monsterlijk grote bladeren, in het Latijn betekent dit ‘vreemd’. Kenmerkend aan de Monstera is het bladvorm van deze plant, waardoor het lijkt alsof er gaten in het blad zitten. De Monstera komt oorspronkelijk uit het regenwoud, waar veel stormachtige windvlagen en regenbuien dagelijks voorkomen. De gaten in de bladeren hebben een functie, de gaten in de monstera deliciosa zorgen er namelijk voor dat regen en wind gemakkelijk van de bladeren af kunnen glijden. Waardoor de bladeren van de plant in tact blijven. De calethea orbifolla heeft prachtige ronde bladeren in de vorm van een hartje. De areca palm is een erg bekende, groene kamerplant en is populair door zijn exotische karakter. Als laatst is de philodendron een gewilde plant. Het lijkt net alsof de bladeren naar beneden vallen als een waterval.

Tips: kamerplant verzorging

Het is niet altijd gemakkelijk een plant optimaal te verzorgen. Elk type plant is anders, maar grote planten hebben over het algemeen dezelfde verzorging. 

 • Zet grote kamerplanten nooit in de volle zon, behalve als het gaat om een cactus.
 • Vaak geven mensen een grote kamerplant teveel water. Voel daarom eerst aan de potgrond, voordat je opnieuw water geeft. 
 • Koop potgrond van goede kwaliteit
 • Geef je kamerplant na ongeveer 3 maanden plantenvoeding, zodat je de groei van je plant gestimuleerd wordt
 • Naast de plantenvoeding, is het belangrijk om je plant te verpotten in goede potten.

Grote kamerplanten bij schoorsteen

Grote plant: interieurtips

Er bestaan talloze soorten planten. Als je meer rust in je huis wilt krijgen, is het verstandig om niet allemaal kleine plantjes te verzamelen maar te kiezen voor planten met een groter formaat. Dit creëert rust en ruimte. Een trend van 2019, die ook in 2020 nog toepasselijk is, is de interieurtrend; Urban Jungle. Het is een manier om je woning om te toveren tot jungle op een moderne manier. De yucca is afkomstig uit midden-Amerika en is een stekelige, stoere kamerplant die goed staat bij een industrieel interieur. Als de bladeren er geel uit gaan zien, geef je je plant waarschijnlijk te veel water. Een praktische tip: houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de yucca, deze plant is immers giftig! 

Stappenplan: hoe verpot je een grote kamerplant?

Een kamerplant moet je na enige tijd verpotten. De wortels van een kamerplant hebben immers ruimte nodig om te groeien. Vooral bij grote kamerplanten, moet je goed opletten dat potgrond niet uitdroogt of te lang vochtig blijft. 

 1. Verpot een grote kamerplant ten minste 1 keer per jaar

 2. Verpot een plant tijdens het voorjaar, dat is de beste periode

 3. Neem vervolgens een sierpot die een maat groter is dan de vorige

 4. Maak de potgrond goed nat

 5. Plaats een laagje potgrond in de sierpot

 6. Zet de kluit in het midden van de pot

 7. Vul de resterende ruimte aan met potgrond

 8. Druk vervolgens de grond zachtjes aan

 9. Zorg dat je plant genoeg water krijgt. Houdt de grond vochtig

Veel plezier met de verzorging van je grote kamerplant! 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.