Moestuin en kweektafels

De transformatie van de moestuin

Het eerst beeld wat er bij je opkomt als je aan moestuin denkt, is hoogstwaarschijnlijk nog vrij ouderwets. Een moestuin wordt vaak geassocieerd met mensen op leeftijd, die zeeën van vrije tijd over hebben. Het tegendeel is echter de waarheid. Moestuinen zijn steeds populairder aan het worden, in zowel dorpen als steden. Tegenwoordig staan de thema’s ‘duurzaamheid’ en ‘groen leven’ bovenaan het prioriteitenlijstje van vele huishoudens. Vooral de media versterkt het bewustzijn onder de bevolking om goed met de Aarde om te gaan. Hierdoor is het bouwen en onderhouden van moestuinen uitgegroeid tot een trend van groot formaat! Tip!: Gebruik moestuinbakken van Vertisign.

De moderne moestuin

Je hoeft niet persé de eigenaar te zijn van een gigantische achtertuin, om een moestuin te bouwen. Er zijn namelijk talloze mogelijkheden ook als je in een grote stad woont en een klein balkon bezit. Begin bij het verzamelen van houten kratten, sla potgrond in en haal verschillende soorten zaden. Heb je te weinig ruimte op je balkon voor houten kratten? Dan kun je potten aan je balkonreling hangen of zelfs speciale ‘plantzakken’ aan de muur hangen. Creatievelingen met groene vingers die geen balkon of tuin hebben, zijn met een slimme oplossing gekomen. Ze maken gebruik van stadstuinen, door een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Dit wordt  ‘urban’ tuinieren genoemd, waarbij mensen met hun buren een stukje grond delen in een stadspark. Je kweekt en deelt je eigen voedsel en leert tegelijkertijd je buren beter kennen!  

Moestuin en kweektafels

De opkomst van de kweektafel

Of je nu wel of geen moestuin hebt, een kweektafel biedt de perfecte oplossing voor plantenliefhebbers. Al je groente en fruit wordt handig opgeslagen en neemt niet teveel ruimte in beslag. Een kweektafel heeft meestal meerdere planken, lades en bakken, zodat er een duidelijk overzicht ontstaat tussen verschillende groente- en fruitsoorten. Meestal zijn kweektafels gemaakt van hout of bestaan uit een combinatie van glas en hout. Dankzij de glazen plaat schijnt er voldoende licht op je plantjes, waardoor ze sneller en beter groeien. Het klinkt misschien gek in de oren, daarbij beschermt het glas van een kweektafel je groene vrienden tegen ‘verbranding’ van de zon. 

Instructies van een kweektafel

Koop zaadjes, potgrond, een gieter, waterspray en ga aan de slag! Sommige kweektafels hebben handig ventilatiegaatjes, zodat de grond van planten vochtig blijft. Knip vervolgens verschillende labels uit een stuk karton en schrijf met een dikke zwarte stift alle plantnamen op van je kweektafel. Hierdoor raak je niet in de war, sommige planten lijken immers erg op elkaar. Vergeet niet je planten te verpotten of meerdere stekjes te maken. Naast een kweektafel, is een klein kweekhuis een praktisch middel om te gebruiken bij het kweken van planten. Kwetsbare planten met een zwakke stengel worden door een kweekhuis beschermt. Een moestuin onderhouden en een kweektafel installeren zijn geen lastige klussen. Het is alleen van belang dat je oplettend bent tijdens het groeiproces, informatie leest over de verzorging en genoeg liefde aan je plantjes geeft. Veel plezier met het bouwen en onderhouden van je eigen groene paradijs! 

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.