Kweek een tomatenplant!

De twee populairste groente zijn de komkommer en tomaat. Bijna ieder gerecht bestaat tegenwoordig uit één van deze twee vruchten. Vanwege de groeiende interesse naar gezond en duurzaam leven, is het kweken van je eigen gewas voor velen een hobby geworden. Daarbij zijn er veel scholen die kinderen lesgeven in het onderhouden van een moestuintje. Enige kennis over de tomatenplant is nodig voor het kweken van verse tomaten. Lees verder voor de handige tips en informatie van Goodgardn voor een optimale verzorging! 

 

Rijpe tomaten

Kenmerken van een tomaat

Voordat je begint met tomaten zaaien, is het nuttig om informatie te verkrijgen over deze smaakvolle vrucht. De latijnse naam van de tomaat is solanum lycopersicum. Zijn tomaten gezond? Het antwoord daarop is ja. Tomaten bezitten allerlei vitamines en antioxidanten. Een interessant weetje is dat deze plant, ondanks zijn gezonde werking, tijdens het groeiproces giftige stoffen aanmaakt. Tijdens het rijpen, verdwijnen de giftige stoffen uit de tomaat. De tomatenplant is afkomstig uit Midden-Amerika. Er zijn verschillende soorten tomaten zoals de cherry tomaten, vleestomaten, pomodoro, de trostomaat, de coeur de boeuf en de kers tomaat. Alhoewel ze allemaal onder de tomatenplanten familie vallen, proef je zeker verschil in smaak!

Wanneer tomaten zaaien?

Tomaten verliezen hun smaak als de temperatuur lager is dan acht graden. Tomaten kweken in kas, wordt vanwege het zeeklimaat van Nederland veel toegepast. Wanneer je zelf gaat zaaien, is het belangrijk om tijdens periodes met een lage buitentemperatuur binnen te starten. Maak gebruik van verschillende zaaibakjes en vul deze met potgrond. Zorg ervoor dat je naast een zaaibakje een extra bakje hebt met gaten. Hierdoor blijft het water niet op één plek en voorkom je dat de wortels gaan rotten. Wanneer je meerdere zaden in één bak of pot strooit, zorg er dan voor dat er minimaal 1 centimeter tussen elk zaadje zit. Vervolgens vul je de pot aan met een tweede laag potgrond. Nu gaat het kiemingsproces van start gaat, wat ongeveer zeven dagen duurt. Mocht je in je huis geen ruimte hebben om potten en bakjes te plaatsen? Tomaten kweken buiten kan bij een temperatuur van minimaal 18 graden. Het is afhankelijk van de weersverwachting, maar rondom mei is het weer geschikt om te zaaien. De beste periode om te beginnen met zaaien is maart, omdat je plant dan genoeg tijd heeft om te groeien.

Tomaten in handen

Tomaten kweken

De tomatenplant heeft een kweekproces van ongeveer een jaar. Een tomaat groeit het best en het snelst door in contact te komen met zonlicht. Tomaten liggen in de supermarkt in trosjes bij elkaar en groeien in een trosvormige wijze. Een tomaat kweken vereist veel aandacht en tijd. Het resultaat van je tomaat hangt namelijk af van een goede bemesting. Met behulp van kunstmest kan je de verzorging gemakkelijk zelf bijhouden. Zoals eerder genoemd, worden tomaten veelal gekweekt in grote kassen. Niet alleen vanwege de temperatuur, maar vooral door de goede luchtcirculatie. Voor een optimale verzorging is het nuttig om een klein kweekkastje aan te schaffen. 

Stappenplan: in 7 stappen verse tomaten!

Nadat de plant is gekiemt en de eerste blaadjes tevoorschijn komen, staat de verzorging centraal. Lees hieronder de tips die Goodgardn voor jou op een rijtje heeft gezet.

  1. In de maand juni is het tijd om de plant te verpotten in een grotere pot

  2. Zet de plant op een zonnige plek in je tuin of je balkon

  3. Plaats de plantjes nu minimaal 50 centimeter uit elkaar, zodat ze ruimte hebben om te groeien

  4. Zodra je opmerkt dat de plant groter wordt, is het van belang om de steeltjes vast te maken aan houten stokjes. Hierdoor blijft de plant in balans met stormachtig weer

  5. De tomaat plant heeft veel water nodig. Geef de plant onderin water. De bladeren verkleuren met een overmaat aan water

  6. Verwijder de ‘okselscheuten’ van de plant. Dit zijn extra takken die nutteloos zijn. Hierdoor krijgen de belangrijkste delen van de plant alle energie

  7. Vergeet niet dat de tomatenplant voldoende water nodig heeft, goed bemest moet worden en een waterdoorlatende ondergrond moet hebben.

Rondom de maand augustus kan jij je tomaten plukken en gebruiken in gerechten. Veel plezier met de verzorging van je tomaatjes! 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.