Met een daktuin creëer je extra buitenruimte

Weinig ruimte rond de woning maar toch graag buiten? Denk dan eens na over de aanleg van een daktuin! Als je een fervent amateurtuinder bent, kun je jouw favoriete hobby letterlijk op hoog niveau uitvoeren door een daktuin aan te leggen. Natuurlijk geldt dit alleen voor bezitters van woningen met een plat dak. Veel mensen staan er niet bij stil dat ze deze ruimte niet benutten en dat is eigenlijk een gemiste kans!

Veiligheidsaspect

Bij het aanleggen van een daktuin staat veiligheid natuurlijk voorop. In eerste instantie zul je moeten nagaan of de dakconstructie geschikt is om het extra gewicht van een daktuin te kunnen dragen. Dit houdt in dat je er verstandig aan doet om een bouwkundige te raadplegen. Als je groen licht hebt om aan de slag te kunnen gaan, is het belangrijk om voldoende persoonlijke veiligheidsmaatregelen te nemen. Je wilt immers niet dat je hobby eindigt in het ziekenhuis door een onfortuinlijke valpartij. Voor werken op grote hoogten maak je bij voorkeur gebruik van een valbeveiliging harnas en daarnaast is het zinvol om langs de dakrand een hek te plaatsen. Op die manier voorkom je meteen dat er in de toekomst iets mis kan gaan.

Plantenbakken

De meest eenvoudige manier om een daktuin in te richten, is gebruik te maken van grote plantenbakken. Je schaft wat mooie bakken aan, waarbij je de omvang natuurlijk goed moet afstemmen op de totale oppervlakte die je beschikbaar hebt. Zo’n plantenbak mag gerust een paar meter groot zijn, als je die ruimte hebt. Het werkt eigenlijk hetzelfde als het aanleggen van een border. Je zet de bak op de juiste plaats en zorgt ervoor dat die goed verankerd wordt aan het dak. Zo voorkom je dat het ding bij een zware storm van het dak waait. Vervolgens vul je de bak met aarde en dan kun je de planten erin zetten.

Plantenkeuze

Welke planten je op je dak zet, is natuurlijk een zeer persoonlijke keuze. Eigenlijk zijn er best veel mogelijkheden, die we hier niet allemaal zullen benoemen. Vaak worden rotstuinplanten hiervoor gebruikt, maar je kunt ook heel goed een moestuin op je dak aanleggen! Zo verbouw je jouw eigen voedsel en levert je daktuin meteen een mooie bijdrage aan een duurzame maatschappij. Sommige mensen leggen zelfs een klein gazon aan op het dak, met een keurige heg eromheen. Kortom, de mogelijkheden zijn legio!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.