Je eigen eten kweken met een moestuin

Het is alweer maart en daarmee de perfecte tijd om te gaan moestuinieren, dus pak je schep, schoffel en zaden er maar bij! Voor de nieuwkomers in het moestuinieren is het belangrijk te weten wat de do’s en don’ts zijn. Het kweken van je eigen eten kan voor een hoop voldoening zorgen en het werkt daarbij stressverlagend. Mensen die regelmatig in de tuin bezig zijn produceren minder stresshormonen. Misschien is moestuinieren ook wel wat voor jou!

 

Wat kun je zelf kweken en hoe moet dat?

Wanneer je gaat tuinieren in maart kun je beginnen met een zestal aan gewassen: 

  • Bladgewassen
  • Kruiden
  • Koolsoorten
  • Peulvruchten
  • Vruchtgewassen 
  • Wortelgewassen 

 

Wat je binnen elke categorie wil verbouwen is helemaal aan jou. Het is alleen wel aan te raden om goed te kijken naar welke gewassen goed met elkaar samengaan en welke niet. Wanneer je in maart begint met het aanleggen van jouw moestuin moet de grond er natuurlijk ook klaar voor zijn. De grond moet goed doordringbaar zijn voor de wortels, zodat ze goed bij de voedingstoffen kunnen komen. Maak de aarde daarom goed los. Vervolgens kun je de bodem bemesten en/of aanvullen met voedzame moestuin potgrond. Hierna is de grond klaar en kan het moestuinieren beginnen!

 

Moestuinieren op een balkon, het kan!

Voor wie wil beginnen met tuinieren in maart, maar geen tuin heeft, niet getreurd. Een trend binnen het moestuinieren is om het op je balkon te doen. Dit werkt op dezelfde manier als het gebruikelijke moestuinieren, maar dan in potten. Het leuke hiervan is dat je met de moestuin de hoogte in kunt werken en voor veel verschillende potten kunt kiezen. Een handige tip voor wie een tuin op het balkon heeft is het gebruiken van een hor voor de deur of het raam. Op tuinen komen namelijk insecten af die je liever niet in je huis ontvangt.

 

Eetbare bloemen in jouw moestuin 

Hoe gek het ook klinkt, er zijn eetbare bloemen! Deze staan leuk in je tuin of op het balkon, maar smaken ook nog eens goed door het eten of als versiering op een baksel. Een paar eetbare bloemen zijn bijvoorbeeld korenbloemen, viooltjes en vlierbloesem. Deze geven een vrolijke touch aan de tuin en als je ze tijdig plukt, hoeven ze niet te verwelken.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.