Makkelijke moestuin

Je kan het jezelf zo makkelijk of moeilijk mogelijk maken als het gaat om het aanleggen en onderhouden van je moestuin. Er zijn een hoop mensen die uit grote steden komen en niet in het bezit zijn van een tuin, maar een balkon. Maar je zal je verbazen over de mogelijkheden! Je kan al aan de slag met een kleine moestuinbak, door deze aan de zijkant van je balkon te plaatsen.

Moestuinbak

Net zoals het plantenrijk, bestaan er ontelbaar veel soorten moestuinbakken. Daarom is het handig dat je van te voren goed nadenkt over het doel van je moestuin. Heb jij geen behoefte om tijd en energie te steken het kweken van een massa aan groente en fruit? Of woon je in een appartement zonder balkon? Dan kan je gebruik maken van een stadstuin. Als je een grote tuin hebt, kan je natuurlijk meerdere moestuinbakken plaatsen. Dit is vooral handig met het kweken van grote hoeveelheden groente. Voor de beginnende moestuin liefhebbers hebben wij hieronder een lijstje gemaakt van groente die gemakkelijk te kweken zijn.

Top 5 gemakkelijk te kweken groente:

  • Sperziebonen

  • Courgettes

  • Tomaten

  • Radijsjes

  • Wortels

Let er op dat je met het indelen van je groente- en fruit, werkt met een duidelijke vlakverdeling. Hierdoor groeit je gewas niet door elkaar heen. Daarbij is het handig om houten bordjes te plaatsen, zodat je precies weet waar elke plant staat. 

Moestuinbak met kind

Moestuinbakken

Om je alvast op weg te helpen, is het van belang om inzicht te krijgen in welk type moestuinbak het beste aansluit bij jouw moestuin. 

Uiteindelijk zijn er dus legio bakken om uit te kiezen. Maak het jezelf niet te moeilijk en maak gebruik van een zaaikalender. Zo weet je precies wanneer je het beste kan beginnen met het aanleggen van je moestuin en wanneer je water moet geven. Als je het echt goed wilt aanpakken, is het slim om een soort dagboek bij te houden van je moestuintje. Zo kun je bijvoorbeeld de groei van je gewas vastleggen en/of nieuwe ideeën opschrijven. Het is ook handig om tips op te schrijven van andere mensen die een moestuin hebben. Nu kun alles netjes bijhouden.

Moestuin bak van hout

Stappenplan: Je eigen moestuinbak maken

  1. Koop hout wat een goede kwaliteit heeft. Tip: maak gebruik van duurzaam en dik hout, zodat je zeker weet dat je voorlopig de bak niet hoeft te vervangen 

  2. Zorg dat je de moestuinbak secuur afmeet, voordat je begint met zagen

  3. Het in elkaar zetten van een moestuinbak is gemakkelijk. Je schroeft de zijkanten van de bak aan elkaar vast. Nu heb je het geraamte van je plantenbak. 

  4. Zorg dat de bodem stevig vastgezet wordt

  5. Probeer één plank te gebruiken als bodem voor je moestuinbak

Nu heb je de basis gelegd voor aanleggen van je eigen groentetuin. Veel plezier met het kweken!

 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.