Leilinde snoeien

De leilinde is de bekendste leiboom in Nederland. Het is een leiboom die gemakkelijk te onderhouden is en ook nog eens past in iedere tuin. Het grootste voordeel aan deze prachtige boom is dat deze winterhard is! Vroeger werd de leilinde gebruikt om de boerderijen koel te houden, nu komt de leilinde in veel tuinen in Nederland voor.  De leilinde snoeien hoeft maar één keer per jaar te gebeuren, wat het een hartstikke fijne boom maakt. Wanneer moet een leilinde precies gesnoeid worden en hoe doe je dit? Dat lees je allemaal in dit artikel.

 

Kenmerken leilinde

De leilinde is zoals eerder vermeld een prachtige leiboom die bescherming kan bieden tegen de zon. Het is een leiboom die snel groeit en die je dus gemakkelijk als bescherming tegen de zon kunt inzetten. Veel mensen in steden of drukke dorpen hebben last van inkijk van de buren. De leilinde is ideaal als het gaat om het verkrijgen van privacy. Je kunt de leilinde planten zodat je minder uitkijk hebt van de buren, het is namelijk een boom met veel bladeren die het zicht van de buren kunnen beperken.

Leilinde onderhouden

Wanneer leilinde planten?

Voordat je een leilinde snoeien kunt, zul je deze natuurlijk eerst moeten planten. Als de leilinde in pot hebt gekocht, dan kun je deze gedurende het hele jaar planten. Je zult dan wel extra verzorging aan de leilinde moeten geven zodat deze de warme zomer of koude winter overleefd. Als je de leilinde in september plant, dan hoef je vrijwel niets te ondernemen om deze leiboom mooi en gezond te houden. Vaak vragen mensen zich af: ‘’Hoe groeien de wortels van een leilinde?’’ De stabiliteitswortels van de leilinde zullen niet veel dieper groeien dan een meter in de grond. Als je het snoeien van de leilinde vaak uitvoert, dan zullen de wortels minder groot en lang worden. Heb je al een leilinde in de tuin staan, maar wil je de leilinde verplaatsen? De beste periode hiervoor is tussen november en maart.

Wanneer leilinde snoeien?

Een leilinde moet minimaal eenmaal per jaar gesnoeid worden. Dit kun je doen in de winter of als het voorjaar weer begint. De takken blijven vrij lang mooi tegen inkijk van de buren, dus geldt: hoe later je gaat snoeien, hoe langer je kunt genieten van de leilinde. Je kunt de leilinde ook in de zomermaanden snoeien, dat is geen probleem. Echter, leilinde snoeien in het najaar is toch de beste optie. Zo heeft de leilinde genoeg tijd om weer te groeien voor het voorjaar waarin je de beschutting wel weer kunt gebruiken. Is jouw leilinde enorm gegroeid in de zomer en wil je deze nog een keer snoeien? Dat is geen probleem, maar haal dan alleen de overtollige twijgen weg.

Leilinde snoeien: hoe doe je dat?

Om een leilinde te kunnen snoeien heb je een paar dingen nodig, waaronder een snoeischaar. Om de leilinde weer prachtig te laten groeien zul je een scherpe snoeischaar moeten gebruiken, dan groeien de takken namelijk weer prachtig aan. In de winter kun je de leilinde snoeien door alles te knippen behalve de horizontale armen en de stam zelf natuurlijk. Je knipt de twijgen zo dicht mogelijk bij de stam af. In de zomer kun je de leilinde ook snoeien, dit doe je door de leilinde weer mooi in vorm te brengen. Je kunt dit gemakkelijk uitvoeren met een heggenschaar.

Leilinde ziektes

Helaas kunnen bomen net zoals mensen ziek worden. De meest voorkomende ziektes bij de leilinde zijn:

  • Bladluis
  • Bladwesp
  • Honingdauw

Helaas zijn luizen hartstikke gek op leilinden. Hierdoor is de kans groot dat jouw leilinde straks bladluis of honingdauw bevat. Geen paniek! Je kunt hier niet veel aan doen en de kans is ontzettend groot dat jouw prachtige leilinde weer net zo sterk wordt als ooit tevoren.

Is het jou al gelukt om de leilinde mooi te snoeien? Of heb je een andere manier om te leilinde te snoeien? Laat het ons weten! Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.