Klimrozen snoeien voorjaar

Klimrozen zijn een aanwinst voor iedere tuin. Ze nemen weinig plaats in, groeien prachtig omhoog en bestaan ook nog eens uit de mooiste kleuren. Heb je een kale muur of schuur die er saai uitziet? Dan kun je het beste gelijk naar het tuincentrum toe gaan om klimrozen aan te schaffen. Er zijn ontzettend veel soorten met ieder hun eigen prachtige kleur en eigenschappen. De meeste klimrozen worden gesnoeid in het voorjaar, maar er bestaan ook soorten die maar eens in het jaar bloeien. Deze zomerbloeiers worden na de snoei gesnoeid. In dit artikel vertellen we je alles over het snoeien van doorbloeiende klimrozen en geven we je ook nog tips over rozen op stam snoeien!

Klimrozen kopen en wanneer rozen planten?

Klimrozen kopen doe je natuurlijk gemakkelijk bij een tuincentrum in de buurt of zelfs online. Van licht roze tot rood en paars; er zijn ontzettend veel verschillende kleuren klimrozen te koop. Als je eenmaal klimrozen gekocht hebt is het tijd om deze te gaan planten. Alleen: klimrozen planten, wanneer doe je dit? Als je klimrozen in pot hebt gekocht dan kun je deze gedurende het hele jaar planten. Je zult hoogstwaarschijnlijk het eerste jaar nog niet van de prachtige rozen kunnen genieten, omdat de plant eerst even moet wortelen. Zorg er altijd voor dat je de klimroos aan de schutting, muur of pergola vastzet met een rubber elastiekje. Als de twijgen van de klimplant dan dikker worden groeit het elastiekje mee. 

Wanneer klimrozen snoeien?

Zoals eerder vermeld worden klimrozen vrijwel altijd in het voorjaar gesnoeid met een goede snoeischaar. Klimrozen snoeien gebeurt in het voorjaar omdat er zo nog meer nieuwe rozen gevormd kunnen worden. Maart is voor een doorbloeiende klimroos de beste periode om te snoeien. 

Klimrozen-snoeien-goodgardn-voorjaar

Klimroos snoeien: hoe doe je dit?

Het belangrijkste bij het snoeien van een klimroos is dat je de hoofdtakken van jouw klimroos niet aanraakt met de snoeischaar. Als je deze namelijk afknipt dan wordt het erg lastig voor de klimroos om datzelfde jaar nog rozen te geven. Bij het snoeien van een klimroos gaat het juist om de zijtakken. Deze worden allemaal op ongeveer vijf centimeter geknipt of gesneden. Als je de klimroos snoeien gaat heb je een snoeischaar en handschoenen nodig. De handschoenen moet je niet vergeten, anders kun je jezelf nog wel eens pijn doen. 

3 tips om klimrozen te snoeien

Om het nog makkelijker voor je te maken, hebben wij de drie belangrijkste tips voor het snoeien van klimrozen op een rijtje voor je gezet. 

  • Zorg dat jouw klimroos luchtig is. Er moeten niet teveel takken bij elkaar zitten, dan kan er schimmel ontstaan. Zorg hiervoor tijdens het klimrozen snoeien in het voorjaar.
  • Knip de zijtakken boven een oog af in het voorjaar.
  • Knip de uitgebloeide bloemen in de zomer weg, zo komen er sneller nieuwe scheuten in de plant.

Rozen op stam snoeien

Heb je rozen op stam in de tuin staan? Ook over het snoeien van deze rozen kunnen wij je alles vertellen. Rozen op stam kunnen al vrij vroeg in het voorjaar gesnoeid worden. Het belangrijkste bij het snoeien van rozen op stam is dat de takken die beschadigd zijn geraakt worden geknipt.

Na het lezen van dit artikel ben je gegarandeerd klaar om de klimrozen te gaan snoeien in het voorjaar. Pak je snoeischaar en de handschoenen er maar bij en je kunt direct aan de slag! Zorg er dus wel van tevoren voor dat je zeker weer wat voor soort klimroos je in de tuin hebt staan. Alleen als dit een doorbloeiende soort is die vaker in het jaar bloeit zijn deze tips voor jou geschikt. Veel succes met klimrozen snoeien in het voorjaar!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.