Kerstster (euphorbia pulcherrima)

Eén van de bekendste kerstplanten is de kerstster plant. Deze plant kom oorspronkelijk uit Mexico en is vaak terug te zien in tropische gebieden met warme temperaturen. De kerstster afkomstig is van de wolfsmelkfamilie en vergelijkbaar is met de cactusfamilie. De kerstster slaat namelijk, net zoals cactussen, water op en bezit doornen. Eigenlijk is de werkelijke naam van de kerstster; Euphorbia Pulcherima. Deze komt oorspronkelijk uit bet Euphorbos, waarbij de dokter van Koning Juba de tweede van Numibie ontdekte dat het wolfsmelk geslacht van de Poinsietta tot genezing kon leiden. In natuurgebieden kan de kerstster zelfs vier meter worden! Een leuk feitje is dat de kerstster erg populair is in Zuid-Amerika en gezien wordt als decoratieve bloem. De kerstster staat symbool voor kerst en roept gelijk de associatie op met gezellig samen zijn. Er zijn maar liefst tweeduizend soorten/variaties van de kerstster.

Kerstster

De betekenis van de kerstster

De kerstster wordt ook wel Poinsettia genoemd. Maar waarom staat deze plant symbool voor kerst? En waarom wordt er zoveel waarde gehecht aan deze plant? Het verhaal van de kerstster is ontstaan in Mexico. Pepita is een meisje dat uit een arm gezin komt, maar wilt tijdens kerstnacht een cadeautje kopen van Christus. Ondanks het feit dat Pepita geen middelen tot haar beschikking heeft om een cadeau te kopen, wilt ze toch een cadeau geven om haar God te eren. Ze realiseerde zich dat God nederig was en dat een geschenk naar God gaat om een liefdevol gebaar maken en niet zozeer om de gemaakte kosten. Pepita besluit om een boeket te maken van onkruid. Op het moment dat Pepita zich in de kerk bevind begint het ‘onkruid’ boeket te bloeien en komen er allerlei groene en rode bloemen tevoorschijn. De rode bloemen transformeerde tot prachtige sterren. Moraal van het verhaal: met kerst gaat het om het delen en geven van liefde, niet om de gemaakte kosten.

Kerstster in een kerstkrans

De kerstster is een trend!

De kerstster is natuurlijk een populaire plant tijdens kerst. De meest herkenbare en vanzelfsprekende kleur van de Poinsettia is rood. Een trend aankomende kerst zijn kerststerren met een licht- roze of gele kleur. Daarbij is de kerstster erg functioneel en is regelmatig terug te zien in een kerstkransHet is misschien vroeg, maar de voorbereidingen voor kerst kunnen niet snel genoeg beginnen. Er komt namelijk heel wat kijken bij het organiseren van een gezellige kerstavond., wordt de kerstster als tafeldecoratie gebruikt of als hangplant. Voor extra effect kan je je kerstster versieren met glitters of kerstlichtjes. Zorg er wel voor dat je plant geen witte uiteindes heeft, dit kan duiden op ziektes. In Zuid-Amerika kan de Poinsietta uitgroeien tot een vier meter hoge plant, maar gelukkig komen deze vrolijke sfeermakers voor in kleinere varianten. De warme tonen van de kerstster sluiten aan bij het herfstseizoen. Het voordeel van deze betekenisvolle bloem is de lange bloeiperiode, waardoor je nog maanden plezier beleeft aan deze bloem. Weet jij wat de beste manier is voor de verzorging van een kerstster? Zie hieronder het stappenplan.

Stappenplan: Hoe moet je een kerstster verzorgen?

Uiteraard wil jij zo lang mogelijk genieten van de kerstster. Hieronder een stappenplan voor het behouden van je Poinsettia. Een kerstster is de tropische temperaturen gewend van Zuid-Amerika.  

 • Plaats een kerstster in een omgeving van minimaal 15 Celsius
 • Zorg dat de grond vochtig blijft
 • Maak de grond niet te nat, anders vallen bladeren uit
 • Zet je pot één keer per week in een waterbad van 3 mm
 • Laat hem daarna uitlekken voordat je deze weer terugplaatst in de pot
 • Zet de kerstster niet te dichtbij een kachel
 • De Poinsettia bloeit het beste bij daglicht, geen zonlicht
 • Gebruik standaard potgrond
 • Vermijd tocht
 • April is de beste maand voor het snoeien
 • De kerstster kan je in de zomer gewoon buiten zetten

Veel plezier met het kopen en onderhouden van je Poinsettia!

 

 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.