Kalk op gazon om je grasveld mooi te houden

Het gazon heeft gedurende het hele jaar aandacht nodig, zeker als je het groen en vrij van onkruid wil houden. Het gazon gezond houden gaat waarschijnlijk verder dan je denkt. Het maaien, bemesten en sproeien is namelijk niet alles wat je moet doen. Kalk strooien op gras zorgt ervoor dat jouw gazon of grasveld hartstikke mooi blijft. In dit artikel vertellen we je wanneer kalk strooien op gazon gebeuren moet en hoeveel kalk er dan precies nodig is. Ook vind je een stappenplan waarin precies staat hoe je het beste kalk op het gazon strooien kunt. 

Kalk op gazon: waar is het goed voor?

Mossen vinden het gazon vaak de ideale plek om te groeien, maar veel mensen met een gazon in de tuin zijn het hier niet mee eens. Staat jouw grasveld voor meel en deel in de schaduw? Of heeft de grond waar jouw gras overheen ligt een lage pH-waarde? Dan is het extra belangrijk om kalk te strooien! Mossen vinden schaduwrijke grasvelden met een grondsoort met lage pH-waarde heerlijk. Kalk strooien op gras gebeurt om de zuurtegraad in de grond te verhogen en hiermee mosvorming te voorkomen. 

Wanneer kalk strooien op gazon?

Kalk strooien op het gazon kun je het beste doen als het sneeuwt. Als het sneeuwt? Ja zeker! Als je kalk strooit terwijl het sneeuwt, dan smelt de sneeuw en wordt de kalk nog sneller opgenomen door de grond. Ook als het regent zou je dit kunnen doen. Het water neemt de kalk mee en verbetert de grond op een snelle en effectieve manier. Het beste kun je kiezen voor kalkkorrels om te strooien op het gazon. Deze korrels zijn zwaarder dan poeder en blijven dan ook langer liggen. Het poeder zou eventueel kunnen wegvliegen naar de tuin van de buren of andere planten in de tuin die helemaal geen zuur nodig hebben. 

kalk-op-gazon-goodgardn

Hoeveel kalk op gazon strooien?

Hoeveel kalk je nodig hebt, verschilt natuurlijk per gazon. Per 10 vierkante meter zul je ongeveer 1 kilo kalk moeten strooien. Strooi de kalk zo gelijkmatig mogelijk! Het beste kun je kalk kopen waar ook nog magnesium in zit, dit zorgt namelijk voor een prachtig groen gazon en zo krijg je twee vliegen in één klap!

Stappenplan: kalk op gazon strooien

Benodigdheden:

Heb je een groot gazon? Dan is het strooien van kalk het beste en makkelijkste om te doen met een speciale strooiwagen. Kleinere grasvelden kunnen met de hand worden bestrooid. De aankoop van een strooiwagen is misschien wat groot, maar je hebt er zeker plezier van. Wil je geen strooiwagen aanschaffen? Huur er dan een bij een hoveniersbedrijf of misschien van één van de buren. 

Groot gazon:

  1. Maak de berekening om de juiste hoeveelheid kalk per vierkante meter te strooien.
  2. Vul de strooiwagen met kalkkorrels.
  3. Rijd met de strooiwagen gelijkmatig over het gazon, bedenk voor jezelf een patroon zodat je alles hebt gehad. 

Klein gazon:

  1. Maak de berekening om de juiste hoeveelheid kalk per vierkante meter te strooien.
  2. Strooi met de hand overal een gelijkmatige hoeveelheid kalk. Maak ook bij deze methode voor jezelf een plan zodat er op iedere plek van het gazon evenveel kalk terecht komt.
  3. Eventueel kun je de kalkkorrels beter verdelen met een hark. 

Wij hopen dat het aan de hand van dit stappenplan en alle informatie die wij je hebben gegeven, dat het moet lukken om het gras te strooien met kalk. Zo krijg je een prachtig groen gazon met zo min mogelijk mosvorming. De buren zullen jaloers zijn op je gazon! Succes met het strooien van al dat kalk en vergeet niet om het ieder jaar te herhalen.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.