Grasmaaier slijpen

Is jouw grasmaaier nog scherp genoeg om het gras te maaien? Of zijn de messen of bladen van de grasmaaier met de tijd bot geworden? Dan is het hoog tijd om jouw grasmaaier te slijpen. Een grasmaaier slijpen brengt veel voordelen met zich mee. Je kunt zelf een grasmaaien slijpen, maar je kunt ook de messen van de grasmaaier laten slijpen door een professional.

Waarom moet ik mijn grasmaaier slijpen?

Het gras maaien met een bot mes brengt allemaal narigheid met zich mee. De grassprieten van jouw gazon worden niet netjes afgesneden met een bot mes, wat weer zorgt voor wondjes in het gras. Deze wondjes zijn extra gevoelig voor ziektes, schimmels en ongedierte. Gras maaien met een bot mes of botte bladen is niet alleen slecht voor je gazon, maar ook voor je grasmaaier! Je machine moet veel meer kracht zetten met een bot mes dan met een scherp mes, wat ervoor zorgt dat deze meer brandstof verbruikt.

Zelf grasmaaier messen slijpen

Je grasmaaier slijpen zul je ongeveer één keer in het jaar moeten doen om het beste resultaat te behouden. Zelf je grasmaaier slijpen is prima te doen, wel moet je eerst weten wat voor soort grasmaaier je hebt. Er bestaan kooimaaiers en cirkelmaaiers. Het verschil hierin zit hem in de maaitechniek. De kooimaaiers hebben spiraalvormige messen en de cirkelmaaiers hebben horizontale messen.

Benodigdheden om een kooimaaier te slijpen:

Zelf grasmaaier bladen slijpen

Voor het slijpen van een kooimaaier volg je de volgende stappen:

 1. Zorg ervoor dat de horizontale cilinder het ondermes raakt. Dit kun je hoogstwaarschijnlijk doen door middel van een paar schroeven bovenop het onderste mes.
 2. Haal de C-clips van de kooimaaier weg.
 3. Achter het wiel van je grasmaaier is een stervormige aandrijving vastgezet. Haal deze eraf en wissel deze van kant. De messen draaien nu de andere kant op, zodat de voorste messen geslepen kunnen worden.
 4. Pas op: de messen zijn scherp! Snijd nu de messen in met slijppasta. Op deze manier worden de messen goed geslepen.
 5. Door een paar minuten met de grasmaaier rond te lopen wordt de grasmaaier geslepen. De messen zitten nu namelijk andersom, waardoor de voorste messen waar je normaal je gras mee maait, worden geslepen door de cilinder.
 6. Verwijder de overgebleven pasta van de messen met een spons en zet de grasmaaier weer terug in zijn originele vorm.

Benodigdheden om een cirkelmaaier te slijpen:

 • WD-40
 • Staalborstel
 • Slijptol
 • Bankschroef

Voor het slijpen van een cirkelmaaier volg je de volgende stappen:

 1. Om de messen te slijpen van je grasmaaier draai je de grasmaaier op zijn kant. Zo kun je goed bij de scherpe messen om deze te slijpen.
 2. Er zit een bout in het midden van de messen. Deze kun je door het gebruik van WD-40 op een gemakkelijke manier losmaken.
 3. Het maaimes is hoogstwaarschijnlijk erg vies, deze kun je schoonmaken met een staalborstel.
 4. Zorg ervoor dat het mes van de grasmaaier goed vast in de bankschroef geklemd is, zo kun je beginnen met het slijpen van je grasmaaier.
 5. Je grasmaaier weer scherp maken doe je met een slijptol.
 6. Bevestig het maaimes weer in de grasmaaier door de bout er weer in te draaien en balanceer je grasmaaier. Nu kun je weer beginnen met gras maaien!

Grasmaaier maaien

Messen grasmaaier laten slijpen door professional

Durf je het niet aan om de messen van je grasmaaier zelf te slijpen? Dan kun je altijd contact opnemen met een professional in de buurt. Als je toch zelf je grasmaaier slijpen gaat, pas dan op met de scherpe messen!

Met de tips uit dit artikel zal het je zeker lukken om het gras weer goed te kunnen maaien. Succes hiermee en laat ons weten of je nog tips hebt om nog beter je grasmaaier te kunnen slijpen!

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.