Hortensia verplaatsen

Wil je jouw hortensia verplaatsen? Dit kan snel en gemakkelijk met onze tips. Er zijn verschillende redenen om de hortensia te verplaatsen. Misschien vind je de plek die je hebt gekozen voor je hortensia toch niet meer zo passend. De hortensia is een sieraad in de tuin en deze kleurrijke plant moet dan wel de mogelijkheid krijgen om te shinen. De plant doet het vaak ook niet zo goed in de schaduw. Misschien wil je de hortensia verplaatsen, omdat de grond niet zo geschikt blijkt te zijn. Als je je roze hortensia in een blauwe hortensia wilt veranderen kun je de plant verplaatsen naar zure grond. Een blauwe hortensia wordt roze in een meer neutrale grondsoort.

Wanneer hortensia verplaatsen?

Allereerst is het handig om te weten wanneer je de hortensia kunt verplanten. De ideale tijd om dit te doen is maart of april. Er zit dan namelijk nog geen blad aan de hortensia en je kunt dan goed zien wat je doet. Er is in deze periode ook weinig kans op vorstschade. Als je hortensia annabelle verplaatst, gaan de wortels voor een klein deel stuk. In maart en april is hortensia nog in rust, dus de plant kan dan nog op tijd herstellen voor de zomer.  

Hortensia verplanten - Goodgardn.nl

Hortensia zoekt nieuwe standplaats

Denk goed na over een nieuwe standplaats voor je hortensia als je die gaat verplaatsen. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • Zure grond zorgt voor een blauwe hortensia.
  • Neutrale grond zorgt voor een roze hortensia.
  • Hortensia’s groeien beter in een humusrijke grond die goed doorlatend is.
  • Hortensia heeft veel water nodig dus als je ervoor kiest om de hortensia te verplaatsen, zorg dan dat deze niet overdekt komt te staan.
  • Zorg er ook voor dat hortensia genoeg zonlicht krijgt.

Hortensia verplaatsen zal dan alleen lichte schade aanbrengen aan de wortels.

Hortensia verplaatsen: hoe doe je dat?

Om hortensia te verplaatsen moet je de plant eerst helemaal uitgraven, totdat de kluit ongeveer even groot is als de plant zelf. Het nieuwe plantgat moet ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit. Doe nu wat potgrond en meststoffen in het gat. Zet de hortensia in het gat, terwijl je dit opvult met grond. Vergeet niet om daarna veel water te geven. Zo moeilijk is het dus niet om je hortensia te verplaatsen!

Hortensia niet verplaatsen in het najaar

Het is geen goed idee om de hortensia te verplaatsen in het najaar. De plant is dan of nog niet in rust of heeft vorstschade. De kans dat er dan schade wordt aangebracht aan de wortels en stengels is groot. Hortensia verplaatsen kan dus écht alleen in maart en april.

Hortensia vermeerderen

Je kunt er ook voor kiezen om de hortensia niet te verplaatsen, maar te vermeerderen, zodat je tuin er prachtig kleurrijk uitziet. Hak de kluit dan met een sterke schep in stukken en lepel deze uit. Vervolgens kun je de nieuwe stekken in een nieuw plantgat zetten. Geef weer veel water.

Hortensia snoeien

Het is heel belangrijk om de hortensia regelmatig te snoeien, zodat de bloemen volop in bloei staan in de zomer. Snoei hortensia annabelle in het voorjaar en najaar een stuk terug met een goede snoeischaar.

Succes met het verplaatsen van je hortensia!

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.