Hoe zorg je er voor dat je hond je zal gehoorzamen?

Je hebt de tuin eindelijk netjes op orde. Alles ziek er piekfijn verzorgd uit en je bent echt trots op het bereikte resultaat. Maar dan besluit de hond dat het allemaal anders moet. Bloemperken sneuvelen, er wordt een gat in je gazon gegraven, enzovoort. In korte tijd wordt je harde werken teniet gedaan. Herkenbaar? Dan wordt het tijd om de hond goed op te voeden. Daarvoor zul je de hond duidelijk zijn plaats moeten wijzen. Maar hoe zorg je ervoor dat je hond jou gehoorzaamt? 
 

De regels binnen de roedel

Om het gedrag van een hond te begrijpen, is het goed om je eerst te verdiepen in de natuurlijke situatie van hondachtigen. Deze dieren leven in roedels en kennen daarin hun plaats. In de roedel zijn altijd een dominante alfa-reu en dominante alfa-teef aanwezig, deze dieren nemen de leiding. Dat houdt in dat ze de beste rustplaatsen innemen en ook als eerste te eten krijgen. Als een hond ongeveer vier à vijf maanden oud is, zal het dier de neiging krijgen om het leiderschap in de roedel over te nemen. Dit is ook de reden voor de gedragsverandering van de hond in die levensfase. Je kunt het vergelijken met de puberteit bij mensen, tieners zijn vaak ook wat minder goed handelbaar in die levensfase.
 

Kleine details bepalen het succes

Komt je hond met een speeltje aanzetten? Je bent dan waarschijnlijk geneigd om even met het dier te gaan spelen. Fout! Jij bent de baas, dus jij bepaalt wanneer er gespeeld wordt. Als je de hond hier zijn zin heeft, ziet de hond dit als teken van macht. Het dier bepaalt dus zelf wanneer er gespeeld wordt en jij volgt hierin. Dat is niet de situatie die je wilt bereiken. Negeer het verzoek van de hond en verwijs hem naar zijn plaats. Is de hond gaan liggen op jouw favoriete plek? Stuur de hond dan weg, want dat is jouw plek en niet die van hem. 
 

De hond eet als laatste

Vaak geven mensen eerst de hond te eten, voordat ze zelf aan tafel gaan. Wederom: fout! Je gaat eerst zelf eten, daarna pas krijgt de hond zijn deel. Misschien heb je speciaal dieetvoer hond nodig voor jouw huisdier? Ook dan geldt dat de hond als laatste aan de beurt is. Geef Royal Canin hondenvoer voor een gezonde en evenwichtige voeding van topkwaliteit.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.