Hoe maak je een insectenhotel?

Insecten zijn essentiële schakels in ons ecosysteem, en een insectenhotel maken is een geweldige manier om deze kleine beestjes een thuis te bieden. Maar hoe werkt zo'n insectenhotel eigenlijk?

Hoe werkt een insectenhotel?

Een insectenhotel bootst de natuurlijke habitat van insecten na, waardoor ze een veilige plek hebben om te nestelen en te overwinteren. Het bestaat uit verschillende compartimenten met uiteenlopende materialen, zoals houtblokken, dennenappels, rietstengels en stro. Deze materialen bieden een schuilplaats en nestelplek voor verschillende soorten insecten.

Hoe maak je zelf een insectenhotel?

Zelf een insectenhotel maken is een creatief en leuk project voor tuinliefhebbers. Begin met het verzamelen van materialen zoals houten planken, bamboestokken, klei en stukken dakpannen. Bouw vervolgens een frame en vul de compartimenten met de verzamelde materialen. Zorg ervoor dat de compartimenten goed gevuld en stevig zijn, zodat de insecten zich er comfortabel in voelen.

 

 

Wat stop je in een insectenhotel?

Het is belangrijk om een gevarieerd aanbod van materialen in het insectenhotel te plaatsen om verschillende soorten insecten aan te trekken. Denk hierbij aan houtsnippers, bladeren, stro, dennenappels, takjes en klei. Deze materialen bieden verschillende insecten zoals bijen, lieveheersbeestjes, vlinders en kevers een geschikte omgeving om te nestelen en te rusten.

Insectenhotel welke insecten?

Een insectenhotel trekt een breed scala aan insecten aan, waaronder solitaire bijen, zweefvliegen, gaasvliegen en sluipwespen. Deze insecten zijn niet alleen belangrijk voor de bestuiving van planten, maar helpen ook bij de natuurlijke plaagbestrijding in de tuin. Door een diversiteit aan materialen aan te bieden, creëer je een gastvrije omgeving voor verschillende insectensoorten.

Waar insectenhotel ophangen?

Plaats het insectenhotel op een zonnige, beschutte plek in de tuin, bij voorkeur op ooghoogte. Zorg ervoor dat het hotel stevig is bevestigd, bijvoorbeeld aan een muur, schutting of boom. Vermijd plekken waar veel wind staat of waar het hotel blootgesteld wordt aan felle regenbuien. Door het insectenhotel op de juiste plaats op te hangen, vergroot je de kans dat het bewoond wordt door verschillende insecten.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.