Hoe hou ik katten uit mijn tuin

Heb je net de grond rond je pas geplante tulpenbollen bedekt met een stevige bodem aarde, of kun je niet rustig in de tuin zitten zonder dat de krolse kat van de buren om aandacht vraagt? Ondanks dat katten een van onze favoriete huisdieren zijn, zijn ze niet bij iedereen welkom. Hoe kun je ervoor zorgen dat je de kat van de buren uit je eigen tuin houdt?

Katten in de tuin

In Nederland worden zo’n 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden, dat is dus nog zonder zwerfkatten. Hiervan leven veel katten binnen, vooral in de stad, maar de buitenkatten halen nog wel eens wat kattenkwaad uit. Zo bakenen ze graag hun territorium af. Als je zelf geen kat in huis hebt, is de kans groot dat je tuin wordt geclaimd door een kat van de buren en daar mooie donkerbruine sigaren achterlaat. Het zijn ook roofdieren, dus de musjes die je juist wil lokken met vogelvoer, worden vaak slachtoffer van deze viervoeter. En ook al heb je ze niet graag in de tuin, dieren als muizen kunnen soms erg nuttig zijn, maar ook deze leggen onze jagers regelmatig als cadeautje bij de achterdeur. Daarom lees je hier wat tips om katten uit je tuin te houden.

Katten weren met geur

Hoe zorg je er op een diervriendelijke manier voor dat je tuin vrij blijft van uitwerpselen? Een aantal trucjes kunnen ervoor zorgen dat je tuin niet meer aantrekkelijk wordt door bepaalde geuren achter te laten. Je kunt ook anti-kattenkorrels strooien, deze zijn onschadelijk voor katten en andere dieren. Wel ruiken deze voor mensen ook niet aangenaam, en je moet zelf natuurlijk nog wel de tuin in willen. Deze planten kun je in de tuin zetten:

  • Knoflook. Mocht je zelf dol zijn op de geur van knoflook, kun je deze ruim verspreiden in de tuin. Waarschuw wel even andere gasten van tevoren.
  • Alle kruiden met citroen, bijvoorbeeld citroenverveine en citroenmelisse, waar je ook heerlijke thee van kunt trekken.
  • Lavendel. Staat prachtig en ruikt sterk.

Lavendel katten weren

Katten lokken met planten

Een heel andere tactiek kan het lokken van de kat zijn. Denk bijvoorbeeld aan het planten van kattengras en kattenkruid in één hoekje van de tuin. Dit vergt even wat aanpassingsvermogen, omdat je de kat eigenlijk uitnodigt in de tuin. Door hem een hoekje van je tuin te gunnen, is de kans wel groter dat hij andere plekken met rust laat. Bovendien bloeit kattengras tot ver in het najaar met mooie paarse bloemen. Ook kun je de kat lokken met andere middeltjes zoals het strooien van koffiedik dat aan hun pootjes blijft plakken, en ze daardoor juist weer wegblijven.

Katten weren met geluid en gevoel

Net als met muizen, kun je katten ook proberen te verjagen met geluid. Denk aan ultrasone verjagers. Sommige mensen en kinderen kunnen dit geluid echter ook horen, en veroorzaakt soms hoofdpijn. Daarom kun je ook beeldjes zoeken die een blaffend geluid maken, als de kat langs de sensor loopt zal hij zich een hoedje schrikken en hopelijk zijn lesje leren. Een wat duurdere optie is het plaatsen van schrikdraad rond de tuin of de vijver. Het is niet pijnlijk voor de kat, maar wel effectief.

Katten in de tuin

Andere buren last van jouw kat?

Als je zelf een kat hebt, zal deze zijn behoefte misschien wel netjes op de kattenbak doen, maar het kan ook zijn dat de tuin van de buren de sjaak is. Om vrienden te blijven met de buren, kun je de kat bijvoorbeeld pas naar buiten laten als hij op de kattenbak is geweest. Je kunt er ook voor kiezen om een binnenkat te nemen, dan zullen de vogels en andere tuindieren ook gespaard worden.

Uitproberen

Er is natuurlijk geen garantie dat de tips werken, probeer ze daarom even uit en geef niet direct op. Katten kunnen heel volhardend zijn, maar mensen ook. Mocht je de wanhoop nabij zijn en alles willen uitproberen: het kan ook werken om uitwerpselen te laten liggen, dan gaat de kat waarschijnlijk op zoek naar een schoon plekje bij de andere buren. Wel even een knijper op je neus zetten.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.