Hangplanten voor binnen en buiten

Een aanhoudende trend die een aantal jaren zowel binnenshuis, als buitenshuis verschijnt zijn hangplanten. Het voordeel van de hangplant is dat ze geen ruimte op de grond innemen. Kleine plantjes die je op kan hangen zien er interessant uit en je bespaart tegelijkertijd ruimte op je vloer. Je kan een hangplantje aanschaffen wat compleet voorzien is van plant, hangpot en touw. Maar je kan ook zelf een hangende plantenpot maken, door materialen te verzamelen die je thuis al hebt liggen. 

hangplantje binnen

Top 10 hangplant binnen

Het groene rijk bestaat uit ontelbaar veel soorten, kleuren en maten bloemen en planten. Welke plant is nu geschikt als hangplant voor binnen? Een populaire hangplant is de klimop. Het lijkt net alsof de klimop blaadjes naar beneden vallen als een waterval. Mocht je geen fan zijn van de hangende klimop? Dan zijn er nog talloze mogelijkheden, zoals een hangende cactus met vrolijke bloemetjes. Een hangplant kan je gemakkelijk ophangen aan een spijker, een kast en zelfs aan een gordijnrails. 

 Lees hieronder de top 10 hangplanten die aankomend jaar erg gewild zijn. 

 • Orchidee
 • Campanula
 • Lidcactus
 • Tradescantia
 • Rhipsalis
 • Senecio Rowleyanus
 • Klimop
 • Philodendron
 • Pilea
 • Cotyledon

Deze Latijnse plantennamen vragen om uitleg. Een orchidee klinkt misschien wat bekender in de oren. De orchidee heeft meestal een witte of roze kleur en is een goede oplossing als je je interieur wat meer kleur wilt geven. De Campanula wordt ook wel de klokjesbloem genoemd en komt, net zoals de orchidee in meerdere kleuren. De lidcactus wordt gekenmerkt als een echte winterplant. Met een goede verzorging, verschijnen er zelfs kleine kleurrijke bloemetjes! De tradescantia is een plant die veel voorkomt in tropische gebieden en bezit voornamelijk blad. De rhipsalis is een plantensoort die hetzelfde uiterlijk heeft als gras. De overige hangplanten in onze top 10 vallen onder de categorie groene kamerplanten. 

Hangplant buiten

Naast hangplanten binnen ophangen, zijn er legio plant types die je buiten op kunt hangen. Ook de klimop is een prima plant om buiten op te hangen. De klimop bladeren vallen sierlijk naar beneden, waardoor het net lijkt alsof de plant haar heeft. De graslelie is ook een plant die zowel  binnen als buiten opgehangen kan worden. Eén van de populairste hangplant voor in je tuin, is de petunia. Mocht je hangplanten buiten ophangen tijdens de zomermaanden, let er dan goed op dat de potgrond nat blijft. Als de grond ontzettend droog aanvoelt, kan je het plantje even uit het pot halen en in een emmer water zetten. Goodgardn vind het leuk om jou te helpen en advies te geven over hoe je zelf aan de slag kan. Lees snel verder voor de uitleg over hoe je zelf een hangende plantenbak kan maken.

Hangplanten buiten

Stappenplan: Hoe maak je een hangende plantenbak? 

Het is gemakkelijker dan je denkt, het zelf maken van een hangende plantenbak. Zo kun je kiezen uit verschillende materialen om mee te werken. Het materiaal dat je sowieso nodig hebt is natuurlijk stevig en dik touw, zodat je zeker bent dat de plantenpot niet uit elkaar valt.

 1. Kies één van de onderstaande materialen om mee te werken.
 2. Als je weinig moeite wilt doen, kan je het beste gebruik maken van een vaas
 3. Met een krant kan je zelf een plantenpot vouwen
 4. Let er met een papieren versie op, dat er de zijkanten goed aansluiten
 5. Vul vervolgens het voorwerp naar keuze met potgrond
 6. Plaats de plant in pot 
 7. Zorg dat je het touw goed vast maakt aan de pot

Kies vervolgens uit verschillende materialen:

 • Glazen pot

 • Halve kokosnoot

 • Mandje van riet

 • Dik papier/krant

 • Vaas

Zo simpel is het dus, om zelf een plantenbak te maken. Tijd om de hangende plant op te hangen en te genieten van je zelfgemaakte plantenbak!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.