Buxusmot bestrijden

De buxusmot bestrijden, een lastig karwei. Is jouw buxus besmet met deze vervelende plaag? Geen nood! Wij vertellen je wat je moet doen. De buxusmot zal je buxus als buxusrups infecteren en niet stoppen tot je hele buxus kaal is. Begin dus meteen met buxusmot bestrijden. Misschien heb je al weleens geprobeerd om de buxusmot te bestrijden met een huismiddel tegen buxusmot, maar meestal werkt dit niet goed genoeg. Veel mensen proberen bijvoorbeeld buxusmot bestrijden met azijn of buxusmot bestrijden met spiritus. Wat te doen tegen buxusrups en hoe ziet een buxusmot eruit?  

 

rupsen bestrijden - Goodgardn.nl

Effectief buxusmot bestrijden

Wat te doen bij buxusmot? Dit beestje is heel venijnig en buxusmot bestrijden moet dus snel gebeuren:

  • Waarschijnlijk zul je eerst rupsen in de buxus zien, deze worden later buxusmotten. Controleer je buxus regelmatig op buxusrups.
  • Heb je er één gespot? Begin dan met het spoelen van je buxus. Haal alle rupsen en poppen weg. Vergeet je een rups in je buxus? Dan is het eigenlijk al voor niks geweest.
  • Het is ook een goed idee om vogels naar de tuin te trekken, door bijvoorbeeld vogelvoer op te hangen.
  • Soms is de buxus er al wat erger aan toe. Dan kun je het best de natuurlijke vijand van de buxusrups uitzetten. Dit zijn nematoden en je kunt ze kopen in een tuincentrum bij jou in de buurt.

Gooi de buxusrups niet in de GFT-bak, want ze kruipen zo weer terug. Helaas moeten ze echt dood om de buxusmot te bestrijden.

Wanneer buxusmot bestrijden

Buxusmot bestrijden mag dus gelijk als je er eentje gespot hebt. Het beestje verspreid zich heel snel en vreet zo je hele buxus leeg, dus doe dit ook echt! Buxusrups komt vooral voor in de lente en zomer. Controleer in deze periode dus regelmatig of er rupsen in je buxus zitten. Hier mag je al in het vroege voorjaar mee beginnen. In korte tijd zullen deze veranderen in een buxus mot en zover wil je het eigenlijk al niet laten komen. De buxus snoeien kan preventief werken tegen buxusrups, maar wanneer mag je buxus snoeien? Eigenlijk precies wanneer de rups voorkomt!

Hoe ziet een buxusmot eruit?

Buxusmot bestrijden wordt lastig als je niet weet hoe een buxus mot of buxusrups eruit ziet. De buxusmot heeft witte vleugels met een bruine rand en een bruine kop. Buxusmot bestrijden is lastiger dan buxusrups bestrijdenKrijg meer te weten over plantenvoeding, kwalitatieve potgrond en chemische hulpmiddelen zodat ongedierte geen kans krijgt., omdat het beestje natuurlijk weg kan vliegen. De buxusmotten leggen vooral nieuwe eitjes in de buxus. Verwijder deze direct. De buxusrups heeft in het begin een gele kleur. Als hij wat ouder is verandert hij van kleur, namelijk groen met zwarte strepen en stippen. De buxusrups is makkelijk te vinden, want ze laten grote spinsels achter in je buxus.

Buxus mot - Goodgardn.nl

Buxusmot bestrijden: dit moet je zeker NIET doen

Laat je niet verleiden om een huismiddel tegen buxusmot te gebruiken. Mensen proberen vaak:

  • Buxusmot bestrijden met spiritus
  • Buxusmot bestrijden met azijn
  • Buxusmot bestrijden met bestrijdingsmiddelen

Dit werkt allemaal niet effectief en daarbij doden spiritus en niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen veel meer dan alleen de buxusrups in je buxus.

Een alternatief voor de buxus

Hebben de rupsen in je buxus gewonnen? Dan is het misschien slim om een alternatief voor de buxus te kopen in een tuincentrum bij jou in de buurt, zoals een mooie Japanse hulst, taxus, liguster of bessenstruik. Deze alternatieven trekken ook gelijk veel vogels aan. Gooi de buxus met ziekte niet op de composthoop of in de GFT-bak, want dan kan de rups zich weer verspreiden. Je kunt hem eigenlijk het best verbranden of lang in water leggen. En voel je er niet slecht over: de buxusrups is een slim beestje die wel vaker heeft gewonnen!

Bestrijd de buxusmot!

Gelukkig is de buxus vaak nog wél te redden. Vergeet ook niet om te controleren op een andere venijnige buxus ziekte: buxusschimmel. Begin vandaag nog met buxusmot bestrijden. Succes!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.