Zelf eenvoudig graszoden leggen in 5 stappen

Graszoden leggen kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat: een mooi, donkergroen gazon waar je naar hartenlust op kan spelen en sporten. Het voordeel van grasmatten leggen is dat je niet lang hoeft te wachten tot de zaadjes ontkiemen. Je hebt direct een dichtbezet gazon om van te genieten. Wel is het verstandig nog even twee weken te wachten voordat je er echt op gaat lopen. Goodgardn geeft je graag een aantal tips om gras aan te leggen, zodat je snel aan de slag kan.

Oud gras verwijderen en ondergrond egaliseren

Een goede ondergrond is het halve werk. Voordat je aan de slag gaat met graszoden leggen, is het daarom verstandig om eerst de ondergrond te egaliseren. Verwijder oud gras en onkruid. Liggen er nog oude grasmatten die nodig aan vervanging toe zijn? Graszoden verwijderen kan eenvoudig met een graszodensnijder. Zorg ervoor dat het gras gemaaid is en ga er vervolgens met de graszodensnijder overheen. Deze verwijdert de oude graszoden tot net onder de wortels. Spit de grond vervolgens om met behulp van een spade of schop. Stamp de ondergrond hierna zelf aan of gebruik een wals om de grond goed te egaliseren.

Gras leggen voor een sier- of speelgazon

Voordat je aan de slag gaat met gras aanleggen, moet je eerst een keuze maken over het soort gazon dat je voor ogen hebt. De meest bekende gazonsoorten op een rijtje:

  • siergazon: een siergazon is niet bedoeld om veel op te lopen. Siergraszoden bestaan dan ook uit fijne grassoorten als roodzwenkgras en struisgras;
  • schaduwgazon: een schaduwgazon heeft niet veel zon nodig om te overleven. Dit gras bestaat uit roodzwenkgras en veldbeemdgras;
  • sportgazon: op deze graszoden kan volop gelopen en gesport worden. Dankzij de combinatie van roodzwenkgras, struisgras, Engels raaigras en veldbeemdgras is deze grassoort heel stevig en daardoor goed bestand tegen betreding en droogte;
  • speelgazon: op speelgras kan zowel worden gespeeld, gelopen als gezeten. Het bestaat uit een mix van roodzwenkgras, struisgras, Engels raaigras en veldbeemdgras.

Informeer je van tevoren goed over de graszoden bij het desbetreffende tuincentrum. Zo weet je zeker dat je de juiste graszoden aanschaft.

Graszoden onderhouden

Een mooi en gezond gazon staat of valt bij de manier waarop het gras onderhouden wordt. Een paar tips om je gazon goed te onderhouden:

  • maai het gras regelmatig om onkruidvorming en ziektes te voorkomen;
  • geef het gras voldoende water. Doe dit de eerste zes weken in ruime hoeveelheden. Zo hebben de wortels kans om te groeien en aan de grond te hechten;
  • bemest je gazon tijdens het groeiseizoen. Dit seizoen loopt van april tot en met oktober. Hieruit halen de graszoden voedingsstoffen die belangrijk zijn voor hun verdere groei en ontwikkeling.

gras water geven

Hoe leg je graszoden? 5 tips voor een perfect gazon

Gelukkig is grasmatten leggen niet zo moeilijk als het lijkt. Met onderstaande 5 tips van Goodgardn.nl geniet jij binnenkort van een prachtig zelf gelegd gazon:

  1. begin het leggen van de grasmatten vanaf het verste punt in de tuin;
  2. zorg ervoor dat de graszoden goed aansluiten op het terras of de stoeprand;
  3. gebruik een plank of touw om de graszoden langs een rechte lijn te leggen;
  4. maak gebruik van een schop of mes om de graszoden te snijden;
  5. rol de grasmatten strak langs elkaar uit en plaats ze in halfverband naast elkaar.

Besproei de grasmatten direct na het leggen en doe dit ook de weken erna regelmatig.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.