Gras zaaien in het najaar

Gras zaaien in het najaar, hoe ga je precies te werk? Gras inzaaien kan in principe het hele jaar door, maar het voorjaar en najaar zijn de twee beste momenten om het te doen. De grond is dan heel vochtig, waardoor het zaad de meeste kans heeft om te ontkiemen. Wil je meer weten over het inzaaien van gras? Goodgardn vertelt je graag alles wat je moet weten voor een mooi gazon in de tuin.

Gras zaaien: wanneer is het beste moment?

Gras zaaien in het najaar is een uitstekende keuze, omdat de ondergrond dan nog een beetje warm en vochtig is. Graszaad ontkiemt het beste op een broeierige plek, dus de combinatie van warmte en vocht is perfect. Begin met gras inzaaien wanneer de droogste en warmste periode van de zomer voorbij is. Vaak is dit ongeveer in september, maar gras zaaien in oktober is ook mogelijk.

Gras zaaien ondergrond

Wanneer je het juiste moment hebt gevonden om te beginnen met gras zaaien, is het goed om voorbereidingen te treffen. Een goede ondergrond zorgt er immers voor dat het graszaad ontkiemen ook sneller en beter zal gaan. Hoe zorg je voor de beste omstandigheden voor het graszaad om te ontkiemen?

 • verwijder onkruid en gras dat nog in de bodem zit;
 • spit de bodem zo’n 25 tot 30 cm en verwijder hierbij wortels en ander afval;
 • bepaal de pH-waarde van de grond. Een te zure grond heeft extra kalk nodig, zodat het graszaad sneller zal ontkiemen. Strooi hiertoe mestvoeding over het gazon en gebruik een hark om het over de hele ondergrond te verspreiden;
 • gebruik een hark om de grond te egaliseren

Tips voor kiezen en inzaaien gras

Voordat je echt kunt beginnen met gras zaaien, is het goed om na te denken over het soort gazon dat je graag in de tuin wilt hebben. Er zijn namelijk verschillende grassoorten om uit te kiezen:

 • Engels raaigras: groeit snel en is goed bestand tegen droogte. Dankzij de brede en sterke bladeren is deze grassoort perfect geschikt voor een sport- of speelgazon;
 • roodzwenkgras: groeit minder snel, waardoor je minder vaak hoeft te maaien. Deze grassoort is goed bestand tegen vocht en schaduw en een uitstekende keuze als je een speelgazon aan wilt leggen;
 • veldbeemdgras: is traaggroeiend, standvastig en kan goed tegen droogte. Deze soort kan bovendien goed kale plekken opvullen;
 • gewoon struisgras: groeit traag en is geschikt voor vochtige ondergronden. Het gras is echter niet zo goed bestand tegen droogte.

Kies voor Engels raaigras of roodzwenkgras als je een sport- of speelgazon wil waar vaak op wordt gelopen en gespeeld. Veldbeemdgras en gewoon struisgras werken beter als siergazon.

gazon in de tuin

5 tips voor gras zaaien in najaar

Gras zaaien in het najaar is niet moeilijk. Met deze 5 stappen heb jij in korte tijd een prachtig gazon:

 1. zaai zo gelijkmatig mogelijk;
 2. zaai één keer in de lengterichting en één keer in de breedterichting;
 3. vergeet niet om wat extra graszaad langs de rand van het gazon te zaaien;
 4. hark het graszaad lichtjes aan en druk het aan met een tuinwals, zodat alle zaadjes de kans krijgen om te ontkiemen;
 5. houd wat zaadjes achter om nog wat extra te zaaien als het gras op sommige plekken niet goed is opgekomen.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.