Een olijfboom snoeien in 5 stappen

Een olijfboom snoeien, hoe doe je dat eigenlijk? En hoe vaak in het jaar kan jouw olijfboom wel een snoeibeurt gebruiken? Goodgardn legt je graag uit waar snoeien precies goed voor is en hoe jij het beste te werk gaat. Zo ben je verzekerd van een gezonde olijfboom waar je nog heel lang plezier van hebt.

Waarom olijfboom snoeien

Veel tuinplanten moeten regelmatig worden gesnoeid met een snoeischaar. Maar waarom eigenlijk? Als je je olijfboom niet snoeit, blijven de takken maar doorgroeien. Misschien lijkt dit in eerste instantie geen probleem te zijn. De takken aan de onderkant blijven echter kaal en op een gegeven moment gaat je olijfboom er onaantrekkelijk uitzien. Door een olijfboom te snoeien, houd je deze dus in vorm. Tegelijkertijd bevorder je door te snoeien ook de groei van je olijfboom. Hoe meer je afsnoeit, hoe harder de olijf zal groeien.

Wanneer olijfboom snoeien een goed idee is

Een olijfboom snoeien kan je beter niet in het najaar doen, maar na de winter in maart of april. Is een olijfboom winterhard? In principe wel. Maar als het echt hard gaat vriezen, is het belangrijk voorzorgsmaatregelen te treffen door je olijfboom ofwel in te pakken ofwel binnen te zetten. Na de winter is je olijfboom kaal en heb je een beter overzicht, zodat je goed kunt zien wat je doet. Je olijfboom snoeien na bladverlies is dus geen enkel probleem, maar levert juist voordelen op. Door vlak voor het voorjaar te snoeien, heeft je boompje voldoende tijd om opnieuw uit te lopen en zullen er op het dode hout razendsnel nieuwe takken verschijnen.

Olijfboom verzorging: hoe ga ik te werk?

Uiteraard maakt je olijfboom snoeien een belangrijk onderdeel uit van de verzorging. Toch zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden bij het onderhoud van jouw olijfboom:

  • verpotten: verpot je olijfboom in het vroege voorjaar. Gebruik hiervoor een pot die één maat groter is dan de oude. Leg hydrokorrels op de bodem voor een goede drainage. Maak de mediterrane potgrond goed los en vul er de pot gedeeltelijk mee. Maak de wortels van de plant voorzichtig los en plaats deze in de nieuwe pot. Vul vervolgens verder aan met potgrond en druk deze goed aan. Geef uw pas verpotte boom hierna flink water;
  • stekken: een olijfboom stekken doe je met jonge scheuten van ongeveer 20 cm lang of stukken van oudere takken met daaraan een jonge scheut. Steek de stek diep in de stekgrond en zet hem op een warme, lichte en vochtige plaats. Na een paar weken verschijnen er wortels en kan het stekje geplant worden;
  • inmaken van olijven: een olijf kan je niet zomaar eten nadat je hem van de boom hebt geplukt. Leg olijven eerst twee weken in water dat je dagelijks ververst. Draai de vruchten regelmatig om. Leg de olijven vervolgens één maand in pekelwater en daarna in een afgesloten schaal met azijn en pekelwater. Na ongeveer twee maanden kan je de olijven eten!

Hoe snel groeit een olijfboom?

Natuurlijk groeit een olijfboom op een andere manier in Nederland dan in een mediterrane omgeving. Hoe warmer de plek, hoe harder de boom groeit. Ook verschilt de groei per seizoen. Waar je olijfboom ’s winters niet verder zal groeien, zal je boompje in het voorjaar weer langzaam beginnen te groeien. Je olijfboom snoeien zal de groei zeker bevorderen. Wel heeft hij even de tijd nodig om zich te herstellen van de vrieskou: het kan tot wel drie maanden duren voordat hij weer nieuw blad aanmaakt. In de zomer komen er vanaf het vijfde levensjaar, afhankelijk van het weer, kleine vruchtjes aan de boom. In de herfst is het misschien al wel mogelijk om wat olijven te oogsten.

olijven oogsten

Snoeien olijfboom: 5 tips

Het snoeien van een olijfboom in pot is dus erg belangrijk. Maar hoe ga je eigenlijk precies te werk? We geven je 5 tips om je boompje een goede snoeibeurt te geven:

  1. haal dorre takjes en dood hout weg;
  2. snoei verticale takken die snel groeien en takken die de zon tegenhouden weg met een goede snoeischaar;
  3. wees niet bang om te veel af te snoeien, er komen vanzelf weer nieuwe takken voor in de plaats;
  4. let er tijdens het snoeien op dat de olijfboom de gewenste hoogte behoudt;
  5. laat wat korte zijtwijgjes zitten. Deze zullen namelijk net wat sneller uitlopen dan dikke takken, waardoor je nog sneller van je olijfboom kan genieten in het voorjaar.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.