Een bijenkast in de tuin

‘Save the bees!’. Een zin die iedereen tegenwoordig wel kent, want wat is dat veel in het nieuws geweest. De boodschap was duidelijk, de bijenpopulatie krimpt en dat is niet de bedoeling. Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de natuur en voor ons voedsel. Het is dus niet alleen niet de bedoeling, het vormt ook nog een gevaar. Bijna alle groenten en fruit in de supermarkt hebben kunnen groeien door de verdienste van de bijen. Ze bestuiven de door ons geplante gewassen zodat wij daar later de vruchten van kunnen plukken. Alle kleine manieren om het uitsterven van de bij tegen te gaan helpt en wordt gewaardeerd.  Lees verder en leer hoe jij ook een bijdrage kunt leveren!

Welke gevaren zijn er voor de bijen?

Om te weten waar een oplossing kan liggen, is het belangrijk om te weten waar het fout gaat. Waarom sterven de bijen uit? Komt dat door menselijk gedrag of is het een onderdeel van de levenscyclus? De antwoorden op die vragen zijn vrij simpel; de bedreiging komt voornamelijk van de mens en bijen zijn een cruciaal onderdeel van de levenscyclus. Zonder bijen sterft het merendeel van het leven op aarde. Een paar grote bedreigingen voor bijen zijn:

  • Besproeien van gewassen met pesticiden;
  • Ontnemen van leefruimte
  • Klimaatverandering

Deze drie problemen liggen bij de mens en kunnen dus ook door ons worden opgelost. Die oplossingen lijken vaak ook heel simpel maar in de praktijk blijkt dat het toch moeilijker is dan bijvoorbeeld ‘gewoon niet meer sproeien’. Zeker omdat het uitsterven van de bijen voor iedereen een gevaar is, kunnen we net zo goed met zijn allen proberen er wat aan te doen.

Bijenkast

Jouw eigen bijenkast

Jouw eigen bijdrage zit hem voornamelijk in je tuin of op je balkon. Zolang je een plek hebt om wat planten en bloemen te laten groeien zit je al gauw goed. Een bijenkast in de tuin verven is al een goed begin. Op het balkon zou ik dat echter achterwege laten, omdat je dan zelf een stuk minder lekker buiten zit, tenzij je dat geen probleem vindt natuurlijk. Met een bijenkast geef je een koningin de mogelijkheid om daar haar eigen kolonie te starten. Een belangrijke eis voor het nemen van een bijenkast is dat er genoeg voedsel is voor de bijen. Zorg dus dat hij omringd is met bloemen en planten, en zorg dat ze goed bij water kunnen komen. 

Andere manieren om bijen te redden

Mocht je nu geen mogelijkheid hebben om een bijenkast te nemen, dan zijn er vanzelfsprekend ook andere dingen die je kunt doen. Het planten van bloemen en planten bijvoorbeeld, of doneren aan een stichting of fonds dat zich inzet voor het redden van bijen en hommels. Je zou zelfs je handen uit de mouwen kunnen steken en zelf een bijenhotel maken. Een bijenhotel heeft wat weg van een bijenkast, alleen is hij een stuk kleiner en er zal geen hele kolonie in gaan wonen. Een andere optie is het kopen van biologisch geteeld eten. Dat houdt in dat er geen pesticiden zijn gebruikt, waar bijen door vergiftigd raken. Wanneer er meer biologisch eten gekocht wordt, wordt er meer biologisch verbouwd. Zo zijn er dus verschillende manieren hoe iedereen een steentje kan bijdragen, doe jij mee?

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.