De tuinlamp zonder stekker

Voor buiten kennen we allerlei buitenlampen. Lantaarns, grondspotjes en wandlampen voor tegen de woning. Buitenverlichting op elektriciteit is eigenlijk best wel lastig in de tuin. Er is speciale bedrading nodig en er moeten sleuven gegraven worden. Het kan ook anders!

De zon zorgt voor stroom

Lampen kunnen ook branden op zonne-energie. Zoals zonnepanelen op een dak zorgen voor een eigen elektriciteitsvoorziening, heeft een solar lamp een eigen zonnecel. Overdag laadt het de energie op in een batterij om in het donker licht te kunnen geven. Grote voordeel is dat er geen bedrading nodig is, zodat je de lamp op elke gewenste plek in de tuin kunt plaatsen. De solar lampen zijn ook voorzien van een schemerschakeling, zodat het automatisch aan gaat bij schemer en overdag uitgaat.

Automatische schakeling

Het is afhankelijk van de accu of batterij hoelang de lamp kan branden. Solar lampen bieden tussen de 1,5 en 8 uren licht bij een volledig opgeladen batterij. Kies je voor een permanente verlichting tijdens de avond en nacht, dan is een solar lamp minder geschikt. Veel lampen op zonenergie worden voorzien van een beweging- en schemerschakeling.

Batterij bepaalt de capaciteit

Solar tuinverlichting heeft ledverlichting waardoor het energieverbruik minimaal is. De lichtopbrengst of het aantal lumen is bepalend voor de capaciteit. In feite is solar duurder vanwege de zonnecel en de batterij. Het verdieneffect is de gratis stroom. De kwaliteit van de batterij is wel belangrijk. Elke batterij verliest gaandeweg enige oplaadcapaciteit. Veel goedkope solar lampen hebben dikwijls een mindere accu of batterij waardoor de capaciteit en branduren beperkt is. Eigenlijk is het beste om een lamp te kiezen waarvan de batterij vervangen kan worden.

Speciaal voor schaduwrijke plekken zijn er solar lampen met een los solarpaneel. Het paneel kan geplaatst worden op een plek waar het overdag wel voldoende licht of zon krijgt. Het paneel dient wel met een snoer aangesloten te worden op de lamp.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.