Tips voor het vinden van de perfecte verlichting

Verlichting is er in allerlei soorten en maten. Van spots tot tafellampen en van staande lampen tot lampen voor in je thuiskantoor. Ben je op zoek naar verlichting, maar weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je op weg met het vinden van de perfecte verlichting voor in huis.

Wat is de functie?

Allereerst is het belangrijk te bepalen wat de functie is van de verlichting in huis. Lees je bijvoorbeeld vaak ‘s ochtends de krant aan de eettafel of in je favoriete fauteuil? Dan wil je daar wel goed licht hebben. Maar het kan ook zijn dat je een bepaalde plek in huis wat gezelliger wilt maken met sfeerverlichting. Maak een lichtplan, zodat je goed zicht hebt op welke verlichting je waar nodig hebt.

Buitenverlichting

Welke soort lichtbron?

Het creëren van het juiste licht is niet alleen afhankelijk van het soort lamp dat je kiest, maar ook van de lichtbron. Ook hier zitten namelijk nog verschillen in, in de sterkte van het licht maar ook in de kleurtemperatuur. De sterkte van het licht wordt uitgedrukt in lumen. Hoe hoger dit getal, hoe sterker het licht van de lamp is. Kelvin staat voor de kleurtemperatuur van de lichtbron. Het licht is warmer bij een lager aantal Kelvin. Wil je energie besparen? Ga dan voor LED verlichting, bijvoorbeeld deze led armaturen. Doordat LED verlichting een stuk milieuvriendelijker is en veel energie bespaart, kiezen steeds meer mensen voor deze soort lichtbron.

De juiste soort verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting. Zo heb je functionele verlichting, maar ook basis-, accent-, en sfeerverlichting. Basisverlichting is eigenlijk, zoals de naam al doet vermoeden, de verlichting die je in de basis nodig hebt in huis. Denk dan bijvoorbeeld aan spotjes in het plafond. Functionele verlichting is voor plekken waar je net wat meer licht nodig hebt, bijvoorbeeld een leeslamp bij een stoel. Wil je graag een bepaalde plek in huis accentueren, bijvoorbeeld een mooi schilderij? Dan kan dat door middel van accentverlichting. Sfeerverlichting wordt gebruikt om een ruimte meer sfeer te geven.

Wat zijn de trends?

Naast dat verlichting een functie heeft, kun je een lamp ook zien als een verrijking van je interieur. Zo kan een wat meer opvallende lamp bijvoorbeeld een echte eyecatcher zijn, ook wanneer de verlichting niet aan staat. Tegenwoordig zien we veel lampen van natuurlijke materialen zoals bamboe en rotan, welke een interieur net dat beetje extra kunnen geven. Maar ook lampen van messing en vintage lampen zijn hip. Daarnaast zien we steeds vaker smart verlichting, deze verlichting kun je bedienen middels je smartphone of tablet. 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.