De tuin verzekeren: kan dat?

Wanneer je veel tijd, geld en moeite in je tuin geïnvesteerd hebt, wil je natuurlijk niet dat je ineens alles kwijt bent door diefstal, brand of inbraak. In dat geval kan het een fijn idee zijn om de spullen te verzekeren. Maar hoe zit het verzekeren van de tuin nu precies? Vallen de tuinspullen onder de woonverzekering, of moet je hier een losse verzekering voor afsluiten? Wij leggen het je uit.

In sommige gevallen valt het onder de inboedelverzekering

De spullen in de tuin, zoals het tuinmeubilair en tuingereedschap, worden in principe gewoon meeverzekerd in de inboedelverzekering. Ook tuinspullen en zelfs het wasgoed dat buiten aan de waslijn hangt te drogen valt, vallen onder de inboedelverzekering. Let er wel op dat dit alleen geldt wanneer je een afgesloten tuin hebt. Wanneer er dus geen hek om jouw tuin staat en mensen makkelijk de tuin kunnen betreden, geldt dit niet. Let er daarbij ook op dat er vaak een eigen risico en maximale vergoeding gelden. Wanneer je dure spullen in de tuin hebt, zoals een zitmaaier, kan het zijn dat je slechts een deel vergoed krijgt. Hetzelfde geldt voor een dure barbecue: deze worden niet altijd als tuinmeubel gezien door verzekeraars. Controleer dus wel even de voorwaarden.

Schade aan de planten

Wanneer je een mooie tuin hebt aangelegd of hebt laten aanleggen, wil je natuurlijk dat de planten ook mooi blijven. Wanneer er schade wordt aangericht aan de planten, kun je dit ook verzekeren. Planten vallen in de meeste gevallen niet onder de inboedelverzekering, dus zul je een losse aanvullende verzekering moeten afsluiten. Dit is echter niet altijd het geval; alles wat vastzit in je tuin, waaronder de schutting en een buitenkeuken, maar ook planten en heggen, valt onder je opstalverzekering en dus onder de woonverzekering. Wanneer je dus zo min mogelijk moeite wilt doen en de zekerheid wilt hebben dat je jouw spullen, inclusief de planten, goed verzekerd zijn, kun je het best kiezen voor een woonverzekering.

Schade door harde regen

Het kan natuurlijk gebeuren dat je spullen door regen of andere weersomstandigheden beschadigd raken. Dit is, tenzij het gaat om blikseminslag, niet verzekerd. Zo wordt schade door storm of sneeuw niet gedekt. Zorg er daarom voor dat je je spullen even binnen opruimt wanneer er slecht weer wordt voorspeld. Zo weet je zeker dat jouw spullen niet beschadigd raken. Heb jij de juiste verzekeringen al? Voorkomen is beter dan genezen, dus doe je best!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.