De Strelitzia

De strelitzia is een plant die ook wel bekend staat onder de naam paradijsvogelplant of vogelkopbloem. Deze plant ziet er namelijk vrij exotisch uit en valt in de categorie van kamerplant groot. De strelitzia bestaat uit twee soorten; de strelitzia nicolai en de strelitzia reginae. De strelitzia is afkomstig van de kust van Zuid-Afrika en komt het meest voor in bosachtige gebieden. Door de luchtvochtigheid kunnen deze planten groeien tot tien meter hoog! 

Strelitzia nicolai

De strelitzia nicolai is een plant die je zowel binnen als buitenshuis kan plaatsen. Als je deze plant in je tuin plaatst is het belangrijk dat het buiten minimaal twaalf graden is. Helaas heeft Nederland geen vochtig klimaat, want dat is eigenlijk de beste en snelste manier voor de strelitzia om te groeien. Door de bladvorming is deze plant gemakkelijk te herkennen. De bladeren lijken namelijk op een soort van waaier. Ook ziet de vorm van deze plant er vrij apart uit. De stam is namelijk vrij smal, omdat daar geen bladeren groeien. Bovenin krijgt de plant de meer volume, door de verzameling van bladeren. Veel kamerplanten zijn niet bestemd tegen een overmaat aan zonlicht. De strelitzia groeit het beste met zonlicht. Zet de plant dus voor het raam, zodat je zeker weet dat de plant optimaal verzorgt wordt. Koop de strelitzia nicolai hier

strelitzia nicolai

Strelitzia reginae 

Een andere variant van de strelitzia is de strelitzia reginae. Het enige verschil met de strelitzia nicolai is dat er kleurrijke bloemen groeien uit de reginae. Vooral als je interieur vooral neutrale kleuren bevat, is de reginae een perfecte oplossing die net wat meer leven geeft aan een ruimte. Wat is dan het verschil tussen de strelitzia nicolai en de strelitzia reginae? De strelitzia nicolai is herkenbaar vanwege de grote, groene bladeren terwijl de reginae zilvergrijs kleurige bladeren met kleurrijke bloemen. Zowel de nicolai als de reginae stammen af van de musaceae plantenfamilie, wat ook wel de bananenplant wordt genoemd. Het is mogelijk dat de nicolai bloemen krijgt, maar dit gebeurd meestal pas wanneer de plant twee of drie meter hoog is. In de zomer is de strelitzia een prachtige plant om in je tuin te plaatsen, hierdoor krijgt je tuin een exotische uitstraling. Het is immers een tuinplant met grote bladeren. Koop de strelitzia reginae hier.

strelitzia reginae veld

Strelitzia verzorging 

Elke plantenfamilie beschikt over andere kenmerken. Zo kan de verzorging van planten ook verschil maken. Sommige kamer- en tuinplanten hebben maar één keer in de twee weken water nodig, terwijl andere twee keer per week water moeten krijgen. Heb jij enig idee hoe vaak de potgrond van de planten vervangen moet worden? En weet jij of je de bladeren van een strelitzia moet snoeien? Het is logisch dat je niet precies weet hoe je een strelitzia moet verzorgen. Daarom heeft Goodgardn voor jou tien tips op een rijtje gezet voor de beste verzorging van een strelitzia plant.

  1. Meng potgrond met klei om een gezonde basis te leggen

  2. Zorg dat je tijdens de zomerperiode voldoende plantenvoeding en water geeft

  3. Een strelitzia houdt van zonlicht. Zorg dat je plant niet direct met zonlicht in contact komt

  4. Zorg dat de potgrond licht vochtig blijft

  5. Spray af en toe op de bladeren van de strelitzia, zodat de plant vochtig blijft

  6. Verwijder de oude bladeren van de plant met een goede snoeischaar

  7. Een strelitzia is licht giftig. Zorg er dus voor dat je plant niet in het bereik is van huisdieren en/of je kinderen. 

  8. Het is belangrijk om na ongeveer zes weken de strelitzia opnieuw te bemesten. De plant heeft na zes weken namelijk alle voedingsstoffen opgemaakt. 

Het voordeel van een strelitzia kamerplant is dat deze bij vrijwel elk interieurtype aansluit. Denk aan bloempotten gemaakt van terracotta, keramiek en hout. Probeer met het aanschaffen van kamerplanten en bloempotten niet veel bij één stijl te blijven. In 2020 is het juist een trend om verschillende interieurstijlen en materialen met elkaar te combineren. 

 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.