Dak onderhoud

Een plat dak met bitumen dakbedekking kan tot 40 jaar mee gaan. Een inspectie van de toestand van het dak is regelmatig nodig; minimaal één keer per jaar. Het voor- en najaar is de beste periode om het dak te inspecteren op beschadigingen.

Plat dak

Veel van de platte daken in Nederland zijn bedekt met een bitumen of bitumineuze dakbedekking. Bitumen dakbedekking is daarom ook de meest voorkomende dakbedekking op platte of licht hellende daken. De uiterst goede hechting en zeer goede waterdichtheid maken deze bedekking daarom ook zo populair. Deze dakbedekking wordt veelal bedekt met een grindlaag. Bitumen veroudert door inwerking van zonlicht. Goede afscherming tegen zonlicht bepaalt dan ook in hoge mate de levensduur van dakbedekking. 

Dakbedekking

Doordat bitumen poreus wordt door Uv-straling is de dakbedekking belangrijk. Bij grind vormt zich mos en algengroei. Deze aangroei dient elk jaar verwijderd te worden. Ook bladeren en takken dienen verwijderd te worden. Grind dient een minimale dikte te hebben van zo’n drie centimeter. Bestaat de dakbedekking uitsluitend uit bitumen of bitumen met ingestrooid fijn grind dan is een jaarlijkse bezembeurt nodig. Gebruik uitsluitend water om de aangroei en bladeren weg te halen. Oplosmiddelen tasten onherroepelijk de dakbedekking aan. Controleer verder altijd de aansluitingen van het dak op de regenwaterafvoeren.

Dak groen

Groen dak

Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Een groen dak draagt bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Sedum is zeer geschikt als dak begroeiing. Deze vetplant is licht van gewicht en kan goed tegen langdurige droogte én tegen een forse regenbui. Ook kruiden, bepaalde mossoorten en gras zijn goed bruikbaar op een groen dak.

Sedum

Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig. Controleer minimaal één keer per jaar de afvoer en indien nodig planten(resten) weghalen. Verwijder onkruid, om te voorkomen dat wortels van bepaalde onkruidsoorten de waterdichte laag van het groene dak beschadigen. Dankzij een groen dak kan het dakbedekkingsmateriaal van het dak veel langer meegaan: de begroeiing beschermt het bitumen dak tegen UV en zoninvloeden.

Werken op hoogte blijft altijd een risico. Zorg bij het werken op platte en hellende daken altijd voor een persoonlijk ankerpunt voor valbescherming. De bodyfix van eyecatchersafety wordt verankerd en voorkomt vallen. Het biedt de zekerheid van veilig werken zonder verlies van bewegingsvrijheid.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.