Ceanothus snoeien

Ceanothus snoeien, benieuwd hoe je dat doet? Ben jij de trotse eigenaar van een mooie Amerikaanse sering? Gefeliciteerd! Deze plant heeft prachtige witte, roze, lichtblauwe of diepblauwe bloemen en is ook nog eens winterhard. Ceanothus draagt vele namen, zoals Caenothus Puget Blue, ceanothus repens, caenothus concha, caenothus thyrsiflorus repens en caenothus thyrsiflorus. Als je de plant zo mooi mogelijk wilt houden is het noodzakelijk om ceanothus te snoeien, maar er zijn een paar zaken waar je heel goed op moet letten. Verkeerd snoeien kan ervoor zorgen dat ceanothus repens een jaar niet bloeit!

 

Snoeien Ceanothus

Ceanothus snoeien: waar moet je op letten?

Als je even weet waar je op moet letten bij ceanothus snoeien, dan is het eigenlijk best makkelijk. Lees zeker even onze tips:

  • Houd er rekening mee dat de ceanothus concha bloeit op oud hout. Dit betekent dat takken die je dit jaar snoeit, de rest van het jaar niet meer zullen bloeien.
  • Ceanothus snoeien kan dus het best vlak na de bloei plaatsvinden.
  • In de winter kun je de dode takken wel gewoon verwijderen.
  • Als je dikke hoofdtakken van Ceanothus Puget Blue wegsnoeit, zal deze geen scheuten meer maken.

Het is dus vooral belangrijk dat je het goede tijdstip kiest om te snoeien! Ceanothus concha bloeit van juli t/m september, dus de snoeibeurt moet na september plaatsvinden.

Ceanothus snoeien, maar wat nog meer?

Ceanothus snoeien is niet de enige verzorging die nodig is. Geef de plant in het voorjaar koemestkorrels of NPK-mestkorrels. De plant gaat dan namelijk heel veel bloemen aanmaken. Als de plant nog jong is moet je ceanothus in het eerste voorjaar snoeien. De beschadigde en zwakke takken mogen er dan af. Ceanothus thyrsiflorus repens heeft alleen extra water nodig als het een tijd lang weinig regent. Behalve als je de plant in een pot houdt.

De beste standplaats voor ceanothus thyrsiflorus

Caenothus thyrsiflorus houdt ervan om lekker in de zon te staan, maar heeft ook beschutting nodig. Zet de plant bijvoorbeeld naast een muurtje. Caenothus repens doet het ook goed als klimplant. Je kan de plant ook als kuipplant houden. Dit betekent wel dat je ceanothus in de winter binnen moet zetten. Het is wel veel leuker om Ceanothus Puget Blue in de volle grond te zetten, omdat de plant dan zijn werk als bodembedekker kan doen. De plant wordt maar 50 centimeter hoog en doordat hij overal heenkruipt, is er geen ruimte meer voor onkruid. Super handig dus!

Caenothus thyrsiflorus - Goodgardn.nl

Ceanothus snoeien en stekken

Na ceanothus snoeien heb je de optie om hem te stekken. Knip de takken met een knipschaar boven de groeiknop af. Haal het onderste blad van de stek eraf en doop het in groeipoeder. Dit kun je kopen in een tuincentrum bij jou in de buurt. Plaats de stek vervolgens in stekgrond en bescherm de nieuwe ceanothus repens met glas of plastic. Later kun je de stek overplanten naar een grotere pot of de volle grond.

Meer weten over ceanothus snoeien?

Wil je meer weten over ceanothus snoeien? Of heb je andere vragen, zoals welke grondsoort het meest geschikt is voor ceanothus repens? Ga dan even langs bij een tuincentrum bij jou in de buurt of neem contact met ons op!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.