Calathea | Onmisbare Verzorgingstips

Calathea

Een Calathea is een bekende soort tropische kamerplant, die familie is van de Marantacae. De Calathea komt oorspronkelijk uit de oerwouden van Zuid-Amerika, zoals het Amazone regenwoud en groeit hier in de schaduw van grotere planten en hoge bomen. Dankzij kweek en natuurlijke evolutie bestaan er verschillende soorten Calathea, die er allemaal wat anders uitzien. Meestal zijn de bladeren ovaal van vorm met groene en paarse tinten, verwerkt in een mooi patroon. De onderkant van de bladeren is meestal helemaal paars.

De Calathea wordt ook wel de pauwenplant of zelfs de “living plant” genoemd, omdat deze kamerplant zijn bladeren sluit wanneer de nacht valt, om ze ’s ochtends weer open te doen. De Calathea dankt hierom ook zijn naam aan het Griekse woord voor korf of mand (kalathos). Calathea’s zijn niet giftig voor mensen, honden of katten.
 

Verschillende soorten Calathea

Zoals al eerder genoemd werd bestaan er verschillende varianten van de Calathea. Er bestaan er een hoop, maar sommige van deze soorten zijn beduidend populairder dan andere. Dit zijn de populairste Calathea varianten:

De Calathea Ornata is één van de populairste soorten. Deze variant beschikt over opvallende witte bladnerven op een egaal groene ondergrond. Soms kleuren de witte bladnerven van de Calathea Ornata een beetje roze. Ook bij de Ornata is de onderkant van de bladeren paars.

Als je niet zo van paars houdt is de Calathea Orbifolia perfect voor jou. De Calathea Orbifolia onderscheidt zich namelijk van de andere Calathea door de afwezigheid van de gebruikelijke paarstinten. De Calathea Orbifolia is helemaal groen met lichtere nerven en heeft ook wat rondere bladeren.

De meeste soorten Calathea bloeien niet, maar op deze regel zijn een paar uitzonderingen. Zo prijken op de Calathea Gecko mooie lichtroze bloemen tussen de felgroene bladeren, terwijl de Calathea Crocata zeer donkergroene bladeren afwisselt met oranje bloemen.
 

Hoe groot wordt een Calathea?

Een Calathea begint net zoals alle andere plantensoorten klein, maar kan met de juiste zorg flink groeien. Een simpele zoekbeurt op google levert meteen resultaten van exemplaren van wel 80 cm hoog op. Op google zie je natuurlijk vooral planten die te koop staan, dus waarschijnlijk wordt een goed verzorgde Calathea nog wel wat groter dan dat. De Calathea is dus een ware eyecatcher.

 

Foto Calathea
 

Hoe verzorg je een Calathea?

Een Calathea heeft voor een gezond en lang leven goede verzorging nodig. Hieronder lees je over de verschillende aspecten van de verzorging van een Calathea, van het water geven tot de hoeveelheid licht die deze plant nodig heeft. De verzorging van de plant wordt uitgelegd onder verschillende kopjes:

Water

Hoe vaak geef je een Calathea water? Vanwege hun Zuid-Amerikaanse afkomst zijn Calathea’s gewend aan een zeer vochtige omgeving. Daarom wordt het aangeraden jouw Calathea in de zomer zeker twee keer per week water te geven. ’s Winters mag dit minder. De grond van een Calathea moet altijd lichtvochtig zijn en mag niet uitdrogen.

Wanneer je jouw Calathea te weinig water geeft gaat de plant vaak hangen. Meestal gaat een Calathea na nieuwe watertoevoer weer rechtop staan. Krullende bladeren duiden meestal ook op een watertekort. Teveel water is te zien aan een laagje water in de pot. Dit vergroot de kans op wortelrot. Het installeren van een watermeter wordt aangeraden.

Omdat de Calathea niet alleen van een vochtige grond, maar ook een vochtige lucht houdt, is het belangrijk om de plant af en toe te besproeien met een plantenspuit. Dit zorgt ervoor dat de plant mooi blijft en beschermd blijft tegen ongedierte en ziektes. Let hier vooral op in de winter, als de kachel aanstaat.

Licht en warmte

In het wild groeit de Calathea onder grote bomen en struiken die maar weinig licht doorlaten. Daarom heeft de Calathea ook in jouw huis niet zoveel zonlicht nodig. Plaats de Calathea in de halfschaduw. Zet de plant op een warme plek, maar uit de buurt van radiatoren en verwarmingen.

Verpotten

De Calathea moet zeker één keer per 2-3 jaar verpot worden, of simpelweg als de pot te klein wordt. Het verpotten van een Calathea kan het best in de lente worden gedaan. Zorg altijd dat de nieuwe pot zeker 20% groter is dan de oude. Het niet verpotten van jouw Calathea vergroot de kans op uitdroging. Voor het verpotten van een grote Calathea kan het handig zijn om een spitvork te gebruiken.

Bemesten

Calathea maken in de lente en de zomer vaak nieuwe bladeren aan. Dit kost ze veel energie en daarom is het raadzaam jouw Calathea tijdens deze periode wat bij te voeren. De meeste universele binnenplantenvoeding is hiervoor geschikt. Geef nóóit meer dan op de verpakking staat, en bemest nooit in de herfst en winter.

Onderhoud

De bladeren van een Calathea kunnen bruine randen krijgen, of vervagen. Deze bladeren kunnen gemakkelijk weggeknipt worden met een snoeischaar. Knip de stengels met de lelijke bladeren laag bij de grond af.

Ongedierte en ziektes

Calathea kunnen soms last krijgen van spint. Spint is een ongediertesoort die houdt van warme, droge lucht en die dus vaak voorkomt in de winter, wanneer de kachel weer aangaat. Het regelmatig besproeien van de plant helpt spint voorkomen en er zijn verschillende chemische middelen verkrijgbaar ter bestrijding.
 

Calathea stekken

Het stekken van een Calathea is niet moeilijk en kun je dus makkelijk zelf doen. Voor het stekken van jouw Calathea heb je de volgende spullen nodig:

Kijk of er kleine stengels uit de plant komen en snijd deze zo dicht mogelijk bij de moederplant af. Plaats de stekjes in vochtige aarde en zet ze op een plek met niet teveel zonlicht. Geef de stekjes twee keer per week een beetje water.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.