Buurvrouw! Waarom groeien er planten op jouw dak?

Een dak die goed is voor jou en de natuur! Of het nou in het stedelijke gebied is of simpelweg bij uw buurvrouw in de straat. U heeft ongetwijfeld wel door dat er om u heen steeds meer groene daken verschijnen. Maar wat is hier nou eigenlijk de exacte reden voor? Nou, groene daken brengen veel voordelen met zich mee voor mens en milieu. 

In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over deze groene daken en de belangrijkste voordelen hiervan.

Sedum dak

Sedumdak

Een groendak is natuurlijk mooi en apart om te zien, maar wat zijn, los van het aanzicht, nou precies de voordelen? De officiĆ«le benaming voor dit dak soort is een sedumdak. Onder sedum vallen veel types die deel uitmaken van de vetplantenfamilie. Vanwege de tapijtachtige uitstraling zijn deze soorten perfect om daken mee te bedekken. Sedum ofwel vetkruid behoudt altijd zijn groene kleur, ook tijdens de winter dus!    

Voordelen

Luchtzuivering
Het groot aantal planten op een groendak zorgt ervoor dat er een filtering van fijnstof plaatsvindt en daardoor wordt CO2 omgezet in zuurstof.  Met een sedumdak draagt u bij aan een zuivere lucht en een verbeterde kwaliteit van de lucht die u inademt.

Absorbeert regenwater
Een sedumdak slaat regenwater op in het blad en is daarom zeer bestendig tegen verschillende weers- en temperatuursomstandigheden. Het water dat wordt opgenomen, komt vervolgens bij verdamping weer in de lucht terecht.

Geluidsisolatie
Een groendak werkt geluidsisolerend.  Dit houdt in dat geluiden van buiten worden gedempt. Omdat er dan minder lawaai uw woning binnenkomt, kunt u genieten van een kalme leefomgeving. 

Een prettige leefomgeving

Van groen wordt u vrolijk! Het leven in een groene omgeving zorgt voor een ontspannen gevoel en kan ervoor zorgen dat mensen minder stress ervaren.

Warmteregulatie
In de zomer zorgt een sedumdak een prettigere luchtgesteldheid. De vetplanten nemen het zonlicht op en hebben op deze wijze hetzelfde effect als een airconditioner. Het aangenamer maken van het klimaat geldt ook voor binnenshuis.

Onderhoudsarm
Een sedumdak is makkelijk aan te leggen met de Sedum cassettes die u alleen maar aan elkaar hoeft te klikken. Deze matten zijn voor 90% bedekt. Dit betekent dat er bijna geen groeiruimte is voor onkruid en minimale onderhoud is vereist.

De waarde van uw woning stijgt
Enkele andere voordelen van een sedumdak zijn, dat ze zorgen voor minder energieverbruik, langer houdbare dakbedekking en ook  een aangenamer klimaat. Al deze facetten dragen bij aan de waarde van uw woning. 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.