Boekrecensie: Hoe je een plant van je laat houden, Summer Rayne Oakes

Recensie door Arvid Marteijn, 17-05-2021

Summer Rayne Oakes is een bekende naam in de wereld van het plantenactivisme. Als je haar nog niet kent als schrijfster, ken je haar misschien als ‘s werelds eerste “eco-model”, of van haar appartement in Brooklyn, New York, waar ze meer dan 1100 planten verzorgt en dat viraal gegaan is op het internet.


Oakes als plantenliefhebber

Oakes is opgegroeid op het platteland van Pennsylvania en is de liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten. Nadat ze voor haar werk verhuisde naar New York City, probeerde ze haar band met de natuur te herstellen door van haar woning een groen plekje te maken temidden van de verstedelijkte omgeving waarin ze leefde. Dat is goed gelukt en inmiddels is haar appartement een zee van planten, die ze dagelijks met liefde verzorgt. De ervaringen die ze hierbij opdoet, deelt ze op haar website, sociale media kanalen als Instagram en YouTube, waarbij ze voor velen als grote inspiratie dient in hun eigen groene avontuur. Daarnaast heeft Oakes haar ervaringen - en die van haar fans - opgeschreven in dit boek, “Hoe je een plant van je laat houden”. Dit resulteert in een plantenboek dat écht de diepte ingaat. Hoewel Summer Rayne Oakes je ook leert hoe je een kamerplant moet verzorgen, gaat het boek hoofdzakelijk in op de psychologische voordelen van het verzorgen van kamerplanten.
 

Hoe Oakes van haar lezers een plantenliefhebber wilt maken

Met behulp van inspirerende verhalen uit haar eigen ontdekkingsreis, vertelt Summer Rayne hoe het vormen van een hechte band met de natuur kan helpen om balans in onze drukke en stressvolle levens aan te brengen. Vele mensen, vooral millennials, leven een vluchtig bestaan, waarin zoveel mogelijk afspraken gepland worden, maar waar de kwaliteit van leven en het geluksgevoel onder lijden. Dit boek wil je leren hoe je kunt genieten en blijdschap kunt ervaren van “... een leuk vetplantje dat elke ochtend vanaf de vensterbank met zijn mollige ciabatta-armpjes naar je zwaait of een bonte verzameling keukenkruiden die je vrolijk voorzien van verse basilicumblaadjes voor door de salade en geurende takjes rozemarijn voor over de gebakken aardappels.”

Oakes leert je om een band te creëren met je planten en om vaardigheden te ontwikkelen die je in staat stellen de voordelen van planten in je omgeving te benutten. Dit alles onderbouwt ze met zowel anekdotes van fans die in moeilijke levensfases zijn geholpen door planten als met wetenschappelijke onderzoeken, zoals het verbeterde geluksgevoel van de bevolking van Singapore nadat deze stad flink groener is geworden.


Hoe ik inmiddels een klein beetje een plantenliefhebber ben

Het resultaat van dit alles levert een inspirerend boek op, wat ik zeker kan aanraden. Ik werd persoonlijk aangesproken op mijn eigen leven. Ik heb zelf nog geen kamerplanten in huis, maar na het lezen van dit boek heb ik al wel op internet gezocht naar mooie kamerplanten en de benodigdheden die je nodig hebt bij het onderhoud, zoals een setje handgereedschap… Summer Rayne Oakes schrijft op een leuke, enthousiaste wijze, waarbij je duidelijk kan merken dat ze een passie en boodschap heeft die ze wil overbrengen naar mij, de lezer. Een kleine kanttekening over de schrijfstijl is dat ik persoonlijk vond dat de anekdotes van fans over hun ervaringen met planten weinig toevoegden aan het verhaal en zelfs de flow ietwat onderbraken.

Desalniettemin is dit boek een eye-opener voor mij geweest. Ik heb zelf lange tijd last gehad van “plantblindheid”, het niet in staat zijn planten in de directe omgeving op te merken, maar na het lezen van dit boek ben ik op zijn minst meer bewust van planten en het positieve effect die ze op mijn (mentale) gezondheid kunnen hebben. Daarnaast heeft dit boek mijn gedachte doorbroken dat ik, woonachtig in de stad, geen groene omgeving kan creëren. Dat kan namelijk wél, gewoon in mijn eigen woning. Het maakt niet uit of je iets met planten hebt of niet, Oakes overtuigt jou als lezer dat planten dezelfde mate van respect en begrip verdienen als die je geeft aan andere mensen en dat die band wederzijds kan zijn.

Ik moedig je aan om je net zoals ik open te stellen om samen met Summer Rayne het pad van plantenliefhebber te bewandelen, zelfs als je je nog nooit eerder op dit pad hebt begeven. Voor Summer Rayne Oakes zijn haar groene vrienden immers enorm behulpzaam en mentaal stimulerend, dus laten wij planten ook de kans geven om groene vrienden van ons te worden.

Als je geïnteresseerd bent om het hele boek zelf te lezen, klik dan snel hier!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.