Boekrecensie: Duurzaam tuinieren, Anne Wieggers

Recensie door Victoria van Leeuwen, 10-05-2021

Grote tuin of klein balkonnetje? Ook jij kunt het verschil maken!

David Attenborough: A Life on Our Planet, Holland: Natuur in de Delta, Our planet. Dit zijn een aantal titels van documentaires die gaan over klimaatverandering. Dat het klimaat een steeds belangrijker thema wordt, daar kun je haast niet omheen. Een onderdeel hiervan is de massale insectensterfte. Gelukkig zijn er diverse initiatieven om dit tegen te gaan zoals het NK tegelwippen.

Ook jij kunt heel gemakkelijk een bijdrage leveren om de insectensterfte tegen te gaan. Anne Wieggers legt in haar boek “Duurzaam tuinieren” uit hoe je zelfs met een klein stukje grond kunt bijdragen aan de biodiversiteit.
 

Waar gaat duurzaam tuinieren over?

Anne legt stap voor stap uit hoe jij jouw tuin, balkon of binnenplaatsje duurzaam kunt inrichten. Hierbij begint ze bij de basis, namelijk de bodem. Het is belangrijk om stil te staan bij de grondsoort. De juiste PH-waarde is essentieel voor de perfecte grond voor jouw planten, bloemen of groenten.

In het boek beschrijft Anne dat compost eenvoudig zelf te maken is, zelfs in een kleine tuin. Dankzij een handige checklist kun je precies zien wat je beter wel en niet op jouw composthoop kunt gooien. Vervolgens beschrijft Anne diverse technieken zoals zaaien, stekken, bewateren en snoeien. De volgende stap is het maken van een plan voor jouw tuin of balkon en het kiezen van planten. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen jaarlijks terugkerende planten, een- en tweejarige planten, klimmers en bollen. Daarnaast wordt er een hoofdstuk gewijd aan struiken en bomen en een hoofdstuk over het telen van snijbloemen en je eigen eten. Het aanleggen van je eigen moestuin is ook steeds populairder en is ook goed voor de biodiversiteit.

Het ontstaan van natuurlijk evenwicht in de tuin heeft tijd nodig. Heb geduld en er zullen vanzelf vlinders, bijen en ook vogels komen.


 

Waarom jij dit boek ook moet lezen

Aangezien ik dit jaar van plan ben om een moestuintje aan te leggen en meer bij te dragen aan de biodiversiteit in mijn eigen tuin, heb ik besloten dit boek te lezen. Het boek is makkelijk in 1 adem uit te lezen. De schrijfstijl is erg prettig en duidelijk. Er wordt veel gebruik gemaakt van illustraties en foto’s waardoor sommige, voor mij, onbekende termen zoals ‘verspenen’ ineens duidelijk werden. Het boek heeft een logische opbouw waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd. Dat maakt het ook dat je verder wilt lezen en ook zelf aan de slag wilt gaan. Er wordt veel informatie en handige tips gegeven. Zo heb ik er nooit bij stilgestaan dat het allemaal begint met goede grond. Ik dacht, je koopt een zak potgrond, kwakt dit in de tuin en je bent ready to go. Maar daar vergiste ik mij toch in.

Sommige tips gaan mij wel iets te ver, zoals het creëren van een wadi. Hierbij creëer je een lager stukje in de tuin waar je de regenpijp in afkoppelt. Zo loopt het regenwater direct je tuin in. Aangezien mijn regenpijp aan het terras met tegels grenst en ik niet erg handig/technisch ben, sla ik deze tip even over.

Zelf als je geen tuin hebt kun je dit boek lezen. Met planten in potten kun je namelijk ook veel. Of wat dacht je van een boomspiegel (grond rondom een boom). Ik dacht voornamelijk iets te hebben aan de informatie over de moestuin, maar het boek heeft mij geïnspireerd om ook meer met planten en bloemen te doen. Ook heb ik een regenton aangeschaft. Kortom; een inspirerend, informatief en praktisch boek waarbij je meteen geënthousiasmeerd wordt om zelf in je tuin of op je balkon aan de slag te gaan!
 

Conclusie

Als je ook wat wilt bijdragen aan de biodiversiteit dan raad ik je zeker aan om dit boek te lezen. Al ben je geen ervaren tuinder en heb je maar weinig grond tot je beschikking dan nog kan dit boek je inspireren om duurzaam te tuinieren.

Klik snel op deze link om het boek zelf te kopen en te lezen. Veel leesplezier!

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.