Boekrecensie: Balkon, Lotte Coers

Recensie door Manouk van der Ben, 14-07-2021.

Je moet een boek niet op zijn voorkant beoordelen, heb ik altijd geleerd. Bij ‘Balkon: groen, sfeervol en duurzaam’ van Lotte Coers kon ik het echter niet helpen om de foto op de voorkant een behoorlijke rol in de aankoop te laten spelen. Het afgebeelde sfeervolle balkon is namelijk precíes hoe ik mijn eigen kleine Amsterdamse buitenruimte - en die van mijn buren! - het liefst zou willen zien. Want eerlijk is eerlijk, naar buiten kijkend vanaf mijn compacte buitenstekkie zie ik voornamelijk weinig inspirerende betonnen bakken met plastic klapstoelen en netten die de duiven weg moeten jagen. Uit eigen ervaring weet ik dus hoe weinig mensen écht iets bijzonders van hun balkon willen maken. Een lekker eigentijds vormgegeven boek over het creëren van een sfeervol buitenplekje waarmee je ook nog een steentje aan een duurzamere wereld bijdraagt; dat was precies wat ik zocht.


Handzame tips, zonder belerend te zijn

De inleidende boodschap die Lotte in haar handzame en compacte boek wil overbrengen is een sterke: hoe klein je buitenplek ook is, iedereen kan met het creëren van een mini groene oase bijdragen aan een sterkere biodiversiteit in de stad. Dat is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor de eigenaar van dat kleine paradijsje. Groen maakt immers gelukkig én is super gezond. Door het verkondigen van zo’n boodschap loop je al gauw het risico om een boek te maken dat wordt gezien als een streng, links en saai pamflet. Dat wijzende vingertje is echter niet in het boek te ontdekken. Dat komt onder andere omdat naast duurzaamheid, het boek ook grotendeels in het teken staat van het slim en sfeervol inrichten van je balkon, bijvoorbeeld door een leuke balkonbak met plantjes neer te zetten. Tevens worden harde feiten op speelse wijze afgewisseld met handzame tips en leuke interviews. Door de prettige vormgeving met vrolijke tekeningen en herkenbare foto’s leest het boek lekker weg.


Tips voor elke buitenruimte

In het algemeen wordt het grote onderwerp van duurzaamheid opgedeeld in leuke, behapbare onderwerpen. De tips zijn niet altijd heel erg vernieuwend, maar de wijze waarop deze worden gegeven is wel echt leuk en inspirerend. Zo zorgen interviews met een stadsimker en een stedenbouwkundige voor een leuke twist. Soms voelt het echter alsof het zoeken was naar manieren om het boek te vullen. Bij het hoofdstuk over drankjes en gerechten die je zou kunnen nuttigen op je balkon, voelde het voor mij alsof het onderwerp ‘balkon’ misschien toch een net iets te kleine was om een heel boek aan te wijden. Al met al zijn de tips namelijk vrij universeel en toe te spitsen op elke soort buitenruimte. Zonde eigenlijk, want op die manier loopt Lotte wel een hoop lezers mis.


Conclusie: dag steen, hallo groen!

‘Balkon: groen, sfeervol en duurzaam’ is een leuk boek voor iedereen die trotse eigenaar is (geworden) van een balkon, maar ook voor iedereen die het leuk vindt om zijn of haar tuin, patio, terras of andere buitenruimte groen in te richten. Daarnaast is het in de huidige samenleving goed en bijzonder nodig om duurzaamheid hoog op de agenda te zetten. Dat doet Lotte zonder meer op een fijne en praktische wijze. Sowieso is het leuk dat er eindelijk een niet-tuttig boek op de markt is gebracht waardoor je echt zin hebt om iets leuks en goeds met je verticale buitenplek te doen. Daarvoor hulde aan Lotte. Laten we hopen dat ik straks vanaf mijn kleine balkonnetje om mij heen minder steen of plastic zie en veel meer groen. Ik ga er in ieder geval mijn best voor doen.

Klik op deze link om het boek zelf te kopen. Leuk voor jezelf of als housewarmingscadeau!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.