Boekrecensie: Het plantenlab, Judith Baehner

Recensie door Stef Leliveld, 03-05-2021
 

Inspirerend en handig boek voor beginners en ervaren liefhebbers

Als beginner in de kamerplanten was ik op zoek naar een boek die mij kon helpen om mijn weg te vinden in het planten-land. Ik kwam “Het Plantenlab” van Judith Baehner tegen, wat gaat over het verzorgen, verzamelen, stylen, stekken en zaaien van kamerplanten. Na het lezen van het boek kreeg ik gelijk zin in om aan de slag te gaan en de vele tips op te volgen. Judith Baehner beschrijft op de eerste bladzijde van het boek dat ze opgegroeid is in een jungle van kamerplanten en dat de liefde voor de plant er met de paplepel ingegoten is. Momenteel is Judith blogger en werkt ze als styliste voor tijdschriften zoals Margriet, Buitenleven en Home and Garden. Eerder was zij co-auteur van Rijntjes Keukengeheimen. Het is Judith’s passie om mensen net zo veel van planten te laten houden als zij doet.
 

Het Plantenlab – Basisboek voor kamerplanten

Het boek is in drie hoofdstukken verdeeld, waarbij je als lezer mee wordt genomen in het uitkiezen en plaats maken voor de plant tot aan het laten opbloeien en vermeerderen ervan. In hoofdstuk 1 schrijft Judith voornamelijk wat er allemaal komt kijken bij het aanschaffen van een plant en laat ze je van te voren goed nadenken of een plant wel geschikt is voor jou. Vervolgens geeft ze de basis voor het verzorgen van een plant in een bloempot en wat daarbij belangrijk is om op te letten. In hoofdstuk 2 gaat Judith wat meer de diepte in en schrijft ze voornamelijk over het gezond houden van je plant. Er worden voorbeelden gegeven van verschillende plagen en ziekte en geeft ze een handig overzicht van verschillende schimmels die bij een plant kunnen ontstaan en hoe je die kan herkennen en vervolgens bestrijden. In het laatste hoofdstuk draait het voornamelijk om het opnieuw laten bloeien van je plant en hoe je deze vervolgens kunt vermeerderen. Ze legt uit hoe je dit het beste kunt doen en waar je bij de verschillende kamerplanten op moet letten. Door simpelweg te gaan experimenteren en te doen schrijft Judith dat je vanzelf gaat merken wat goed is voor de plant en wat niet.

Het plantenlab boekomslag

Zelf aan de slag

Mede door het enthousiaste schrijven en de leuke afbeeldingen is het een inspirerend boek. Doordat Judith haar eigen ervaring deelt, heb je als beginner het gevoel dat je fouten mag maken en neemt ze je goed mee door de basis. Vooral de lijstjes en handige tips maken het voor zowel beginners als ervaren liefhebbers leuk en leerzaam om te lezen. Het zorgt ervoor dat je, met je boek in de hand, even naar de plant kan lopen om te kijken wat je het beste voor nieuwe vriend kunt doen. Wel miste ik soms een bepaalde volgorde in de tekst of kwam ik dubbele content tegen. Zo heb ik een aantal keer gelezen dat je een plant het beste in de lente kunt kopen en werden er bij sommige subkoppen antwoord gegeven op vragen vanuit andere subkoppen. Echter mogen deze punten de pret van het boek niet drukken. 
 

Een aanrader!

Al met al is het boek voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers een aanrader. Mede door de lijstjes en handige tips is het boek per direct goed te gebruiken. Na het lezen van dit boek zul je naar verwachting het boek nog regelmatig uit de kast pakken om eens grondig, met het boek in de hand, je planten te bestuderen.

Klik gauw op deze link om het boek zelf te kopen. Veel lees- en verzorgplezier!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.