Boekrecensie, Duurzaam tuinieren, Shawna Coronado

Recensie door Nicci Severens, 02-08-2021

Afgelopen maand heb ik het boek “Duurzaam tuinieren” van schrijfster en fotografe Shawna Coronado gelezen. Het is een echte aanrader als je op zoek bent naar manieren om je bestaande (moes)tuin of balkon nog duurzamer te maken. Het staat boordevol tips over hoe je de meest voor de hand liggende huis, tuin en keukenspullen kunt hergebruiken. Ook leer je hoe je eenvoudig en zonder veel (vies!) gedoe, je eigen compost kunt maken van klein dagelijks afval.

Niet alleen vind je in dit boek tips over het onderhoud van een bestaande tuin, maar ook over hoe je zelf zaden kunt verzamelen en bewaren. Er wordt beschreven hoe je zelf unieke borders kunt aanleggen met mooie borderranden en hoe je insecten op een diervriendelijke manier kunt weren uit je moestuin. Erg leuk en leerzaam vond ik hoe Shawna allerlei materialen en zelfs meubels upcycled om er een tuin of terras sfeervol mee in te richten.


Duurzaam tuinieren: Recycle & hergebruik voor een succesvolle biologische tuin

In dit boek tackled de schrijfster veel voorkomende problemen op duurzame en vaak ludieke wijze. Wat dacht je van het probleem van zware bloempotten? Je kunt ze eenvoudig lichter maken door de pot voor 1/4de te vullen met voedselveilig, lichtgewicht materiaal zoals lege plastic flesjes en ander verpakkingen en daarop pas potgrond. Hierdoor blijven je grotere potten te tillen en makkelijker te verplaatsen.
 


Hoe onderhoud je de tuin als je een tijdje weg gaat

Shawna geeft in dit boek ook tips over hoe je het beste je tuin of balkon kunt voorbereiden als je zorgeloos op vakantie wil of even weg bent. Zo kun je in het kader van hergebruiken zelf een irrigatie systeem maken, naar een handig voorbeeld met heldere uitleg in het boek. Uiteraard zijn er ook hele handige watergeefsystemen te koop en wordt er beschreven hoe je deze het beste aanlegt en waar je allemaal rekening mee moet houden.


Conclusie: Mijn balkon is al een stuk duurzamer na het lezen van dit boek

Of je nu een grote of een kleine tuin hebt of misschien alleen een klein balkon, dit vlot geschreven boek leert je op leuke en ongedwongen manier wat je zelf allemaal kunt doen om niet alleen duurzamer maar vaak ook nog kostenbesparend te tuinieren. Shawna Coronado is naar eigen zeggen een pleitbezorger van wellness en een groene levensstijl en dat lees je terug in dit boek. Je steekt er van alles uit op, zelfs als tuinieren niet je allergrootste hobby is!

Ben je nieuwsgierig geworden? Bestel het boek dan snel hier!
 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.