Bloemkool kweken

Bloemkolen kunnen in de supermarkt soms prijzig zijn. Door zelf je eigen bloemkool te telen geniet je van voordelige en biologische bloemkool, die je kunt verwerken in een groot aantal gerechten. Producten van biologische landbouw zijn beter voor mens en milieu. Daarnaast is duurzaam eten tegenwoordig helemaal hip! De bloemkool behoort tot de kruisbloemenfamilie. Het is niet de makkelijkste groente om te kweken, vandaar dat wij je wat meer informatie geven.

Verschillende teeltwijzen van bloemkool

Bloemkool kent veel verschillente teeltwijzen. Zo kun je kiezen uit zomerteelt, vroege teelt of weeuwenteelt. Bij de zomerteelt zaai je in de zomermaanden, wat extra uitdagingen oplevert door de warmte en kracht van de zon. Voor vroege teelt zaai je de bloemkoolzaadjes binnen in februari of maart. Zet de kiemen op een lichte en niet te warme plek. Wanneer de plantjes tussen de 5 en 10 cm groot zijn verplaats je deze naar buiten (maart/april), wederom op een lichte en zonnige plek. Het is belangrijk om de plantjes af te dekken met gaas ter bescherming van vorst en vogels. In juni/juli is de bloemkool rijp voor de oogst. Als je in de lente heerlijk verse bloemkool uit eigen tuin wilt eten kun je deze in het najaar zaaien, wat weeuwenteelt genoemd wordt. Vroege bloemkolen kunnen niet tegen vrieskou, dus je moet extra maatregelen nemen om je oogst te beschermen. Of je buiten of in een serre kweekt: bedek de bloemkolen met een vliesdoek bij strenge vorst.

Bloemkool moestuinBloemkool verzorgen

Bloemkool is geen makkelijk te kweken gewas en heeft een zeer voedingsrijke bodem nodig. Het is het best om enkele maanden voordat je gaat zaaien het toekomstige zaaibed al gaat bemesten. De bloemkool heeft veel mest en stikstof nodig om uit te groeien tot een lekkere eetbare groente. Tijdens het verplanten valt het ook aan te raten om bij te mesten met compost of biologische mest. Begin je het begin van een kool te zien? Dek deze dan af met de schutbladeren om ervoor te zorgen dat de kool een mooie witte kleur krijgt. Hou de grond vochtig zodat de bloemkool kan blijven groeien. Daarnaast komt er veel ongedierte af op bloemkool, waaronder slakken en rupsen. Deze verjaag je onder andere door bieslook of sale om de kool te planten als je geen gebruik wilt maken van bestrijdingsmiddelen.

Bloemkool oogsten en bewaren

Na een aantal maanden is het eindelijk zo ver: je kunt jouw eigen bloemkolen oogsten. Zodra ze groot genoeg zijn kun je de bloemkolen lossnijden van de steel. De groente smaakt het allerlekkerst als je deze direct opdient met een heerlijke worst en natuurlijk jus. Maar als je zeer veel bloemkolen hebt geoogst dan is het handig om de bloemkool te wassen en in te vriezen. Als je meerdere groentes verbouwt valt het aan te raden om te investeren in een goede vrieskast. Hiermee kun je jouw groenten maanden na de oogst nog opeten, wat niet alleen voedselverspilling tegengaat maar je ook een mooie kostenbesparing oplevert. Verse bloemkoolroosjes zijn tot 12 maanden later nog steeds goed te eten als je deze hebt ingevroren.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.