Kweekkas

Ga jij binnenkort een kweekkas kopen? Het is geen slecht plan, want een kweekkas heeft veel voordelen. Zodra je een kweekkas in je tuin neerzet, hoef jij je niet meer druk te maken over de weersomstandigheden. Je planten groeien gewoon in door in je kweekkas. Een ander woord voor kweekkas, wat wellicht bekender in de oren klinkt, is plantenkas. Één van de interieurtrends van 2020 is de stijl ‘minimalisme’. Mocht je woning niet groot genoeg zijn voor al je planten, dan is het handig om een kweekkas te kopen. 

Van kweekkas tot kweektafel

Een kweekkas kan verschillende maten aannemen. Als je een kleine tuin hebt of als je alleen een balkon bezit is een mini kas een goede optie. Daarbij is niet altijd noodzakelijk om een megagrote kas te bouwen, als je alleen wat kruiden wilt opslaan die je kan toevoegen aan gerechten. Denk aan kruiden als basilicum, oregano, tijm en peterselie. Deze kruiden zijn gemakkelijk te kweken en niet moeilijk te onderhouden. Naast een kweekkas, kan je er ook voor kiezen om een kweektafel aan te schaffen. Hierdoor krijg je meer overzicht in de groei van al je planten. Daarbij heeft het uiterlijk van een kweekkas ook iets magisch. Je hebt het vast wel eens gezien op websites zoals Pinterest. Een kas wordt namelijk vaak gebruikt om in te dineren. Vooral in een land als Nederland, waarbij het weer vaak onvoorspelbaar is en wisselvallig, biedt een kas de perfecte uitkomst. Zo kun je, zonder rekening te houden met de weersvoorspelling, rustig buiten dineren in de zomermaanden. Hang wat verlichting op, zorg dat je genoeg ruimte maakt in de kas om mensen neer te zetten en het feest kan beginnen!

meisje in kweekkas

Stappenplan: Waar plaats je een kweekkas?

Voordat je een kweekkas wilt kopen is het van belang om goed na te denken over de kosten die je wilt uitgeven aan een kas. Niet alleen het formaat van een kweekkas, maar ook de prijzen kunnen sterk uiteenlopen. Maak van te voren een lijstje van eisen waar jouw kas aan moet voldoen. Na het kopen van de kweekkas, is het tijd om een goede plek in je tuin te vinden voor het plaatsen. Lees het stappenplan hieronder om een goede keuze te maken voor het plaatsen van een kweekkas in je tuin.

  1. Plaats je kas op een plek in je tuin waar de zon schijnt. 

  2. Zorg dat je de voorkant van de kas in zuid-noord richting plaatst.

  3. Plaats je kas vlakbij een schutting of haag, om windoverlast te voorkomen.

  4. Als je een grote tuin hebt, zorg er dan voor dat de kas dichtbij huis plaats. Hierdoor voel je je betrokken bij de verzorging van je planten. 

  5. Sommige kweekkassen vereisen een vergunning. Voordat je een kweekkas plaatst, is het handig om informatie in te winnen of er een vergunning nodig is.

Groene planten in kweekkas

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.