Bamboe snoeien

Bamboe in de tuin of op het balkon is een aanwinst voor je tuin. Er zijn verschillende soorten bamboe, die allemaal van elkaar verschillen. De bamboe die jij in de tuin hebt staan is hoogstwaarschijnlijk een niet woekerende bamboe. Wanneer en hoe moet je bamboe snoeien? Woekerende bamboesoorten krijgen vaak uitlopers naar de buren die daar waarschijnlijk niet zo blij mee zijn. Dit is dan ook de reden dat niet woekerende bamboesoorten het populairste zijn in Nederland. Niet woekerende bamboesoorten worden tussen de 1 en 4 meter hoog. Je kunt de groei natuurlijk tegengaan door de bamboe te snoeien!

Bamboe knippen

Moet ik mijn bamboe jaarlijks snoeien?

Sommige tuinplanten vinden het prettig om ieder jaar gesnoeid te worden. Dat heeft bijvoorbeeld een positief effect op de wintervastheid of de groei in het voorjaar. Bamboe behoort niet tot deze planten. De bamboe is een onwijs sterke plant, dus terugsnoeien is niet nodig. Toch kan je er voor kiezen om de bamboe wél te snoeien. Denk bijvoorbeeld aan deze redenen: 

  • Sommige De plant te verjongen
  • Om van de bamboe een haag te maken
  • Om de stengels beter en overzichtelijker uit te laten komen
     

In welke maand moet ik mijn bamboe snoeien?

Bamboe snoeien, wanneer doe je dit? Jouw bamboe in de tuin kan gedurende het hele jaar gesnoeid worden, maar om de bamboe groter te laten worden kun je het beste in de zomer of tijdens de winter snoeien. Heeft jouw bamboe schade opgelopen tijdens een koude winter? Bamboe snoeien na vorstschade doe je in mei. Zo zorg je ervoor dat alle stengels weer gezond zijn en dat er geen onnodige energie naar dode stengels gaat. Bamboe snoeien na winter doe je dus om vorstschade te beperken. Een bamboestengel gaat ongeveer 7 jaar mee. Zijn de stengels niet meer mooi? Bamboe snoeien in het voorjaar doe je om de bamboe weer mooi te maken. Zo kun je na een kleine snoei weer een aantal jaar vol trots naar de prachtige bamboe in je tuin kijken!

Verschillende soorten bamboe

Er bestaan verschillende soorten bamboe, zoals hemelse bamboe en zelfs zwarte bamboe. De hemelse bamboe snoeien doe je als verjongingssnoei en alleen als het echt nodig is! Als je overbodig snoeit, dan kun je deze prachtige hemelse bamboe beschadigen. Zwarte bamboe snoeien kun je eenvoudig doen door de overige takken vlak boven de grond weg te knippen. Ook kun je van deze zwarte bamboe een prachtige haag maken, door aan de bovenkant wat extra stengels te verwijderen. Over het algemeen is woekerende bamboe snoeien en niet woekerende bamboe snoeien hetzelfde, je snoeit bamboe dus alleen als dit echt nodig is als verjongingskuur of na vorstschade.

Bamboe knippen of zagen

Bamboe in toom houden kun je doen door bamboe te knippen of te zagen. Je kunt het beste de oudere stengels van de bamboe knippen of zagen. In een ideale situatie knip je de stengel weg net boven de grond. Je kunt bamboe gemakkelijk knippen met een snoeischaar, is dit echter niet mogelijk omdat de stengels te dik zijn? Dan kun je de bamboe ook zagen met een takkenzaag. Het is maar net wat je makkelijker vindt. Ben je klaar met de bamboe in de tuin en wil je de bamboe verwijderen? Dan kun je dit het beste doen met een stronkenfrees.

Is het jou al gelukt om de bamboe in de tuin te snoeien of de bamboe te verwijderen? Bamboe snoeien is vrij makkelijk, maar bamboe verwijderen kun je het beste doen door de wortels van de bamboe aan te pakken. Laat ons weten hoe jij de bamboe gesnoeid hebt!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.