Rozen snoeien: snoeikalender

Rozen snoeien doe je om de rozen zo mooi en gezond mogelijk te houden. Je verjongt de rozen als het ware en zorgt ervoor dat de rozen nog langer in jouw tuin kunnen blijven staan. Weet jij al wanneer rozen snoeien gebeuren moet en of het snoeien verschilt per rozensoort? Wij vertellen je het allemaal!
 

Verschillende soorten rozen snoeien

Er bestaan veel verschillende soorten rozen, die allemaal op een andere manier gesnoeid moeten worden. Per soort vertellen wij jou hoe en wanneer dit gebeuren moet. Voor het meeste snoeigemak raden we je aan om een goede snoeischaar te kopen, beschikbaar online in verschillende bekende webshops, zoals deze en deze!

Klimrozen snoeien

Klimrozen snoeien doe je door de zijtakjes van de gestel- of hoofdtakken te snoeien op een lengte van ongeveer vijf centimeter. De grote hoofdtakken kun je prima laten zitten, tenzij één van de zijtakken een grijze kleur heeft, dan kun je deze ook weghalen. Klimrozen kun je het beste de eerste twee of drie jaar met rust laten, hierna kun je de klimrozen ieder jaar snoeien. Wanneer je de klimrozen snoeien moet, dat lees je in de snoeikalender!

Rozenstruik snoeien

Rozenstruiken snoeien kun je doen totdat deze maar liefst tien centimeter groot is. Het beste kun je ook nog eens de takken die naar het hart van de struiken groeien tot één centimeter terugknippen. Voor heesterrozen geldt echter dat je deze maar tot vijftig centimeter tot boven de grond snoeit. Struikrozen doe je dus op deze manieren! Lees altijd goed de meegeleverde beschrijving van de plant voor de specifieke informatie. Wil je niet de gehele rozenstruik snoeien? Dan kun je ook de zijtakken snoeien vanaf de tweede twijg. Dit zorgt voor een plant die een goed geheel vormt en voorkomt nare lege plekken.

Trosrozen snoeien

Het beste kun je bij een trosroos het dode hout verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de rozen weer energie kunnen stoppen in nieuwe en bestaande takken en niet meer in takken die toch al dood zijn. Dit zorgt ervoor dat de plant weer mooi en gezond wordt. Trosrozen zijn vrijwel altijd goed bestand tegen plantenziektes en blijven dus voor langere tijd mooi. 

Rozen-snoeien-goodgardn

Wanneer rozen snoeien: snoeikalender

Januari

In januari laat je de rozen met rust.

Februari

In februari kan het voorkomen dat er een paar zachte dagen achter elkaar volgen. Rozen voelen dit en beginnen al met uitlopen. Maak je geen zorgen, je hoeft hier nog niets aan te doen. Nog niet snoeien dus!

Maart

Nu is de tijd om rozen te gaan snoeien. Als je de rozen gaat snoeien en het gaat die dag nog vriezen, dan kun je het beste nog even wachten. 

April/mei/juni

In deze maanden is het nog mogelijk om rozen te snoeien, alleen is het niet aan te raden. Als je de rozen later snoeit, dan mis je namelijk een gehele bloeiperiode. Dit is zonde, want zo kun je minder lang genieten van de prachtige rozen in jouw tuin. 

Juli/augustus

Klimrozen of wilde rozen kunnen in de zomer nog een goede snoeibeurt krijgen. Zo maken deze struiken meerdere jonge takken aan in plaats van oudere takken. Je geeft de heesters als het ware een verjongingskuur waardoor zij er weer jaren tegenaan kunnen. 

September/oktober/november/december

Laat de rozen hun gang gaan en geniet van de eventuele rozen die nog groeien. Na de eerste vorst zullen de rozen langzaamaan verdwijnen. 

Rozen snoeien met gemak

Met al de tips in dit artikel inclusief snoeikalender over het snoeien van rozen moet het snoeien wel lukken. Er kan haast niets meer verkeerd gaan. Succes met het snoeien van de rozen en laat het ons weten als je nog meer tips hebt of wellicht een toevoeging aan de snoeikalender. Rozen snoeien hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en geeft in maart een goed voorjaarsgevoel.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.